Linkovi

Madrid suspenduje katalonsku vladu, Pudždemon: "najgori napad od Frankove diktature"


Demonstrantkinja u Barseloni sa zastavom Katalonije

Španija preduzima korake ka uspostavljanju direktne vlasti nad Katalonijom, a jedan od prvih biće smena katalonske vlade i raspisivanje prevremenih izbora što je pre moguće, rekao je španski premijer Marijano Rahoj nakon sastanka sa članovima svog kabineta.

Rahoj tvrdi da će mere biti preduzete kako bi se ponovo uspostavio red u Kataloniji koja hoće da proglasi nezavisnost. Španski premijer takođe predlaže da ministri u Madridu preuzmu nadležnosti katalonskih zvaničnika.

Ove mere, koje predviđa član 155 španskog ustava, pre nego što stupe na snagu treba da odobri Senat u kojem Rahoj ima većinu. Plan su ranije podržale i glavna opoziciona Socijalistička partija, kao i stranka desnog centra Siudadanos.

“Prva mera koju će vlada usvojiti je povezana sa izborima u Kataloniji. Ako Senat tako odluči, premijer će imati ovlašćenje da raspusti katalonski parlament I onda, ako mu opet Senat to dozvoli, raspiše izbore u narednih šest meseci. Nameravam da to uradimo što je pre moguće I čim institucije počnu ponovo normalno da funkcionišu što je jedan od naših budućih ciljeva. Ipak, ključni cilj su izbori. Njihovo raspisivanje je u skladu sa zdravim razumom I pokazalo se da ih većina želi. Oni bi trebalo da otvore novu fazu u kojoj će zakoni biti poštovani, ljudska prava očuvana, a životni standad I zaposlenost biti vraćeni na prethodni nivo.”, poručio je Rahoj.

Senat će o predlogu Rahojeve vlade glasati najverovatnije 27. oktobra.

Pudžemon: Najgori napad od Frankove diktature

Narod Katalonije ne može da prihvati „nelegalne“ mere koje preduzima španska vlada kako bi uspostavila direktnu vlast nad tim regionom, rekao je katalonski lider Karles Pudžemon i pozvao parlament da reaguje protiv mera Madrida.

Pudžemon je rekao da je odluka Marijana Rahoja da raspusti regionalnu vladu I raspiše nove izbore “najgori napad na institucije I narod Katalonije od vojne diktature Franciska Franka.”

“Pozivam parlament da se sastane na plenarnoj sednici, na kojoj ćemo mi, predstavnici građana, moći da odlučimo šta ćemo da radimo povodom pokušaja da se likvidira naša vlada I naša demokratija”, rekao je Pudždemon.

Predstavnici regionalne vlasti u Kataloniji pridružili su se hiljadama ljudi koji protestuju u Barseloni u znak podrške nezavisnosti. Demonstranti traže i oslobađanje dvoje aktivista koji su pritvoreni zbog sumnje da su podsticali pobunu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG