Linkovi

Mađarska: Suzavcem i vodenim topovima na izbeglice


Madjarska policija upotrebila je suzavac i vodene topove na migrante sa srpske strane granice blizu Reskea, 16. septembra 2015.
Madjarska policija upotrebila je suzavac i vodene topove na migrante sa srpske strane granice blizu Reskea, 16. septembra 2015.

Oštrije mere i zatvaranje granice Mađarske podelilo je azilante - deo je ostao i nastavio protest na prelazu Horgoš, gde je došlo do sukoba s policijom, a deo se uputio u Hrvatsku

Na Horgošu suzavac i vodeni topovi, u Tovarniku prvi azilanti na hrvatskoj ruti.

Prvi azilanti sa Bliskog istoka ušli su jutros u Hrvatsku, nakon što je oko 6 sati ujutru u Šid stigao autobus sa 60-tak migranata. Ovim se, praktično otvara nova izbeglička ruta preko Hrvatske, s obzirom da je od juče granica Mađarske gotovo zatvorena za azilante.

Nakon prelaska na graničnom prelazu Šid, hrvatska policija usme-rava azilante ka Tovarniku, gde ih registruje. Prema podacima lokalnih vlasti, u Hrvatsku je do 14 časova ušlo oko 400 migranata, ali je veliki broj njih uspeo da uđe ilegalno, van graničnih prelaza, i tako izbegne registraciju. Premijer Hrvatske Zoran Milanović je poručio da je Hrvatska spremna da prihvati i usmeri azilante tamo gde oni očigledno žele da odu, a to su, pre svega Nemačka i Skandinavija:

"Ti ljudi su ovde, to su ljudi, to su deca, to su muškarci i žene, koji žele očito doći, raditi, stvarati. Ne žele doći u Hrvatsku. Ne žele ni u Mađarsku, zato mi nije jasno u čemu je problem da prođu kroz tu državu. Kroz Hrvatsku će moći da prođu i mi na tome radimo intenzivno i spremamo se za takvu mogućnost. Ne znači da će do nje doći.""

"Predložila sam premijeru da sazovemo sednicu Veća za nacionalnu sigurnost. Kao što vidimo, izbeglička kriza se usložnjava iz sata u sat. Želim znati da je Hrvatska pripremljena za to, ne želim u Hrvatskoj viđati scene kakve viđamo u Makedoniji, Srbiji ili Mađarskoj. To nije samo humanitarno, nego i sigurnosno pitanje", saopštila je hrvatska predsednika Kolinda Grabar Kitarović.

A na prelazu Horgoš i danas traje izbeglička drama – nastavljen je protest oko hiljadu azilanata na prelazu Horgoš 2 zbog odbijanja Mađarske da ih primi, a oko 15 sati došlo je do incidenta u kome je mađarska policija bacila suzavac i upotrebila vodene topove.

Migranti su zapalili gumu i u nekoliko navrata su pokušali da se probiju na teritoriju Mađarske, ali ih je policija vraćala nazad. Ekipe Hitne pomoći iz Kanjiže ukazale su pomoć azilantima nakon sukoba -

Kako je saopštilo Ministarstvo inostranih poslova Srbije Beograd će Budimpešti notu u kojoj se pozivaju mađarski organi da spreče ponavljanje današnje situacije prilikom koje su ispaljene patrone suzavca na teritoriju Srbije. Takođe, ističe se da su ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske u intenzivnoj komunikaciji kako bi se razrešila postojeća situacija na Horgošu.

XS
SM
MD
LG