Linkovi

"Mađarska krši međunarodno i evropsko pravo" 


Izbeglička porodica u jednom od kampova na granici Mađarske i Srbije
Izbeglička porodica u jednom od kampova na granici Mađarske i Srbije

Mađarski parlament izglasao je zakon kojim se dozvoljava zadržavanje migranata u kampovima na granici i njihova deportacija po kratkom postupku u zemlju iz koje su došli. UNHCR i pojedine organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da Mađarska krši i međunarodno i evropsko pravo.

Mađarska ih naziva „graničnim lovcima“. Reč je o 3000 regruta, naoružanih pištoljima i biber-sprejom, koji će patrolirati zajedno sa graničnom policijom i vojskom. Mađarski premijer, Viktor Orban, prisustvovao je njihovoj diplomskoj svečanosti, i rekao da je Mađarska pod opsadom.

“Migranti su trojanski konj terorista. Ljudi koji ovde dolaze ne žele da poštuju naše običaje i navike, nego bi da nastave po svome, ali sa evropskim životnim standardom.”

Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da je mešanje migracija sa terorizmom pogrešno.

“Nasilje i nesigurnost su u stvari ono od čega izbeglice i tražioci azila beže”, kaže Todor Gardos iz organizacije "Amnesi internešenel".

Po novom zakonu, Mađarskoj će biti dozvoljeno da sve koji traže azil zadrži u takozvanim “skloništima”, dok se ne odluči o njihovom zahtevu. U Ujedinjenim nacijama tvrde: to praktično znači da će sve izbeglice, uključujući i decu - biti smeštene u kontejnerima i okružene bodljikavom žicom.

I policiji će biti dozvoljeno da zadrži migrante bilo gde na teritoriji Mađarske i da ih po kratkom postupku protera. Ranije, ovo se odnosilo samo na migrante zatečene blizu granice.

“Ovim merama mađarska vlada izbegava da propisno odlučuje o svakom pojedinačnom zahtevu za azil, bilo da je reč o ilegalnim migrantima ili izbeglicama. Takođe, prebacuje teret krize na druge zemlje – i to se najbolje vidi u Srbiji gde je zaglavljeno na hiljade ljudi”, ističe Gardos.

A na stotine njih u Srbiji boravi u napuštenim skladištima ili kampovima. Mnogi tvrde da je mađarska policija prema njima bila nasilna.

“Nama je svuda teško jer smo pobegli od kuće, a nismo krivi ni za šta. Prijatelj mi je rekao da mađarska policija tuče migrante i pušta pse na njih, pa zato ni ne pokušavam da pređem granicu", navodi migrant iz Pakistana Hamid Kan.

Mađarske vlasti negiraju upotrebu sile. Ali, grupe za pomoć izbeglicama tvrde da su zabeležile nekoliko slučajeva nasilja.

“Želimo da evropski lideri zloupotrebe koje se dešavaju u Mađarskoj, unutar granica Evropske unije, stave visoko na listu prioriteta”, poručuje Kristofer Stouks iz organizacije "Lekari bez granica".

Mađarska poručuje suprotno: da ovim merama samo čuva južnu granicu EU. Vlada u Budimpešti tvrdi da ima podršku naroda, i da se, nakon izbora Donalda Trampa za predsednika Amerike, stav prema migrantima u Evropi promenio.

XS
SM
MD
LG