Linkovi

Ministarka odbrane za Glas Amerike: Makedonija opredeljena za članstvo u NATO-u i EU


Arhiva - Makedonske i evropske zastave vijore se jedne pored drugih u glavnom gradu Makedonije, Skoplju, 15. mart 2012.
Arhiva - Makedonske i evropske zastave vijore se jedne pored drugih u glavnom gradu Makedonije, Skoplju, 15. mart 2012.

Makedonska ministarka odbrane reafirmisala je predanost vlade učlanjenu zemlje u NATO i Evropsku uniju, rekavši u intervjuu da nova vlada te nacije u potpunosti shvata da je uspeh ili neuspeh u njenim rukama.

"Niko nam to neće doneti", rekla je ministarka odbrane Radmila Sekerisna za Makedonski servis Glasa Amerike. "Treba da radimo sa tim ciljem, da budemo odgovorni za napredak. A podrška međunarodne zajednice će uslediti".

Vlada premijera Zorana Zaeva, na vlasti od 31. maja, postavila je kao najviši prioritet reforme sa ciljem pripreme makedonije za integracije u evroatlansku zajednicu. Lideri Evropske unije izrazili su spremnost da rade sa novom vladom, a kabinet Zaeva je odgovorio sa agendom u kojoj su izlistani konkretni prioriteti u reformama.

U isto vreme, obnovljen je pritisak da se reši dugotrajni spor sa Grčkom, koja je stopirala članstvo Makedonije u NATO-u sve dok država Makedonija koristi ime identično imenu susedne grčke oblasti.

Politički život se uveliko stabilizovao u toj bivšoj jugoslovenskoj republici otkako su pristalice bivše konzervativne vlade upale u parlament pre tri meseca u pokušaju da spreče transfer vlasti ka Zaevljevoj Socijaldemokratskoj partiji.

Sekerinska je bila brutalno napadnuta ispred kamera tokom incidenta, ali sada u intervjuu kaže da vlada gleda u budućnost, ne u prošlost.

Arhiva - Potpredsednicu Socijaldemokratskog saveza Makedonije Radmilu Sekerinsku vuku za kosu, dok pristalice glavne konzervativne partije upadaju u parlament u Skoplju, u Makedoniji, 27. aprila 2017.
Arhiva - Potpredsednicu Socijaldemokratskog saveza Makedonije Radmilu Sekerinsku vuku za kosu, dok pristalice glavne konzervativne partije upadaju u parlament u Skoplju, u Makedoniji, 27. aprila 2017.

"Moramo da nadoknadimo vreme koje smo izgubili tokom mandata prethodnog rukovodstva. Ne možemo da očekujemo ni od koga da bude više ambiciozan i više zainteresovan za to da Makedonija postane NATO članica, od Makedonije same", rekla je.

Sekerinska je pobrojala medijske slobode, civilno društvo,vladavinu prava i reformu pravosuđa među oblasti u kojima postoji potreba za najhitnijim poboljšanjima. "To je ogromana zadatak, ali treba da pokažemo da smo ozbiljni po pitanju NATO-a".

Sekerinska kaže da isčekuje za sledeću nedelju planiranu posetu potpredsednika SAD Majka Pensa regionu i da je to šansa za Makedoniju, zbog uloge ko-domaćina, da izradi biže veze sa "najvažnijim strategijskim partnerom".

"To je vrlo važan znak da Sjedinjene Države, ključni igrač u NATO-u, smatraju Zapadni Balkan kao ključnu zonu koju mogu da podržavaju i da u nju ulažu".

Upitana da li je nova vlada zarinuta zbog ruskog uticaja u Makedoniji, Sekerinska kaže da je prioritet da se "iskorači i izgrade odnosi sa drugim zemljama".

"Ipak, naša poruka njima, uključujući i Rusku Federaciju, je da dokle god smo zainteresovani za bilateralne odnose, strategijske odluke će strogo dolaziti od makedonskih institucija i građana Makedonije", rekla je.

Arhiva - Radmila Sekerinska razgovara sa novinarima u glavnomgradu Makedonije Skoplju, 5. juna 2011.
Arhiva - Radmila Sekerinska razgovara sa novinarima u glavnomgradu Makedonije Skoplju, 5. juna 2011.

"Učlanjenje u NATO u EU je naš cilj, baziran na najširem konsenzusu u zemlji i po tim pitanjima je odlučeno i odlučiće samo građani ove zemlje".

Kao jedna od top regrutnih centara za regrutaciju grupe Islamska država, Makedonija se muči sa rastućim rizikom od terorizma i nasilnog ekstremizma. Sekerinska kaže da je pretnja univerzalna i da zahteva razmenu bezbedosnih podataka između zemalja.

"Makedonija svakako može da učestvuje obezbeđivanju stabilnosti regiona, ali da bi to radila efektivno, treba da se ponovo fokusiramo na institucije firmirane da bi se borile sa tim pretnjama. Proteklih godina, one su zloupotrebljavane za političke zadatke, kako bi se borile protiv opozicije, umesto da rade posao zbog kog su i formirane", rekla je.

Priznajući da će za to biti potrebno vreme, Sekerinska kaže da je nova vlada odlučna da postane partner u borbi protiv današnjih globalnih pretnji.

XS
SM
MD
LG