Linkovi

Makedonija: Socijaldemokrate vode u 50 od 80 opština


Mapa makedonskih opština i prelimirnarni rezultati izbora.

Državna izborna komisija Makedonije objavila prve preliminarne rezultate lokalnih izbora prema kojima je vladajući Sodijaldemokratski savez Makedonije u vođstvu u 50 od ukupno 80 opština u kojima su, uz glavni grad Skoplje, u nedlju održani izbori. SDSM slavi pobedu, a lider opozicione VMRO-DPMNE tvrdi da su izbori bili nefer.

Reč je o preliminarnim rezultatima, urađenim na osnovu 98,22 odsto prebrojanih glasova, prenosi Makedonska informativna agencija (MIA).

Opozicioni VMRO DPMNE ostvario je pobedu u devet opština, a kandidati za gradonačelnike najveće stranke etničkih Albanaca u Makedoniji DUI vode u 12 opština.

U Skoplju kandidat SDSM Petre Silegov vodi sa 50,07 odsto glasova, u odnosu na kandidata VMRO-DPMNE Koča Trajanovskog, koji je osvojio 35,99 procenata.

Predsednik makedonske Državne izborne komisije Aleksandar Čičakovski izjavio je ranije u nedelju na konferenciji za novinare da su izbori protekli u fer i demokrtaskoj atmosferi.

Kandidati SDSM vode u Bitolju, Đevđeliji, Kumanovu, Velesu, Delčevu, Berovu i drugim većim opštinama.

Pristalice SDSM ispred sedišta stranke u Skoplju i u drugim makedonskim opštinama slavile su pobedu na lokalnim izborima i čekaju zvaničnu potvrdu da su osvojili ta mesta.

Građani Makedonije glasali su na 3.480 biračkih mesta. Pravo glasa imalo je 1.814.644 građana Makedonije, koji su se izjašnjavali o 260 kandidata za gradonačelnike i 6.627 kandidata na 372 liste za odbornike. Drugi krug izbora za gradonačelnike, koji se biraju po većinskom sistemu, biće održan za dve sedmice, 29. oktobra.

Zaev: Okončana era "lokalnih šerifa"

Premijer Makedonije i lider Sodijaldemokratskog saveza Makedonije, Zoran Zaev, izjavio je da su građani na i lokalnim izborima dali podršku njegovoj vladi i da je "era lokalnih šerifa završena".

"Narod je dao podršku za rast i razvoj Makedonije, dao je podršku za jedno društvo za sve", rekao je Zaev na slavlju povodom pobede SDSM, koja je uz vatrome održana ispred zgrade Vlade Makedonije.

Lider SDSM i premijer Makedonije, Zoran Zaev, pozdravlja okupljene pristalice nakon proglašenja preliminarnih rezultata lokalnih izbora u Makedoniji.
Lider SDSM i premijer Makedonije, Zoran Zaev, pozdravlja okupljene pristalice nakon proglašenja preliminarnih rezultata lokalnih izbora u Makedoniji.

Zaev je novim gradonačelnicima i odbornicima iz svoje stranke poručio da je “era lokalnih šerifa završena” i da je njihova obaveza prema građanima velika.

"Sada nema izgovora. Moramo da zasučemo rukave za sve građane naše lepe Makedonije. Obećali smo da ćemo biti servis građana, kako oni diktiraju mi ćemo da radimo", istakao je Zaev.

Gurevski prihvata odgovornost za poraz, ali tvrdi da su izbori bili nefer

Lider najveće opozicine stranke u Makedoniji VMRO DPMNE Nikola Gruevski prihvatio je u svojoj izjavi najveću odgovrnost za loše izborne rezultate stranke.

On je na konferenciji za novinare rekao da su izbori bili nedemokratski i nefer.

Prema njegovim rečima, na rezultate su uticale brojne nepravilnosti, nedemokratska i nefer atmosfera, kao i zaplašivanje i uzurpiranje državnih resursa, pritisak i potkupljivanje.

Rekao je da stranka ima informacije o direktnom potkupljivanju birača, da je kampanja bila "crna", a sam izborni dan sa brojnim neregularnostima. "Imam ozbiljne indicije za manipulaciju glasačkim listićima i sumnju za ozbiljnu krađu glasova", rekao je Gruevski.

VMRO DPMNE za sve izborne neregularnosti podneti predstavke i žalbe, ali nije odgovorio na pitanje novinara da li će podneti ostavnku, prenose mediji.

Inače, grupa članova VMRO DPMNE, koja sebe naziva reformatorima, prethodno je pozvala je Gruevsog da podnese ostavku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG