Linkovi

Izbori u Makedoniji i Rumuniji


Nikola Gruevski glasa na današnjim izborima u Makedoniji
Nikola Gruevski glasa na današnjim izborima u Makedoniji

Makedonci danas glasaju na ranim opštim izborima u nastojanju da okončaju duboku političku krizu koja pogadja tu zemlju već gotovo dve godine.

Glasanje je deo sporazuma izmedju 4 vodeće poltičke stranke u Makedoniji postignutog posredstvom Evropske unije posle masovnog skandala o prisluškivanju koji je izbio februara 2015., doveo do ostavke Nikole Gruevskog iz nacionalističke stranke VMRO DPMNE posle deset godina na vlasti i izazvao rivalske ulične proteste.

Na današnjim izborima, koji su dva puta odlagani zbog bojazni od prevara, kandidati su bivši premijer i njegov neprjatelj Socijaldemokrata Zoran Zaev.

U medjuvremenu, Rumuni danas glasaju na parlamentarnim izborima godinu dana posle masivne anti-korpucijske kampanje koja je primorala poslednjeg socijaslitičkog premijera Viktora Pontu da napusti vlast posle požara u jednom noćnom klubu u oktobru prošle godine u kojem su stradale 64 osobe.

Uprkos skandalu očekuje se da će levičarska, za korupciju optužena, Socijaldemorkatska stranka koja zagovara labavu fiskalnu politiku verovatno formirati manjinu sa manjim strankama. Istraživanja javnog mnjenja najviše glasova daju Socijaldemokratskoj stranki (oko 40 odsto). Iza socijaldemokrata su stranke desno od centra - Nacionalna liberalna stranka i Unija za spas Rumunije - koje zajedno mogu da osvoje 35 do 40 odsto glasova.

XS
SM
MD
LG