Linkovi

Aselborn: Martijev izveštaj osetljivo pitanje


Ministri spoljnih poslova Crne Gore, Milan Roćen (levo), Luksemburga, Žan Aselborn i Srbije, Vuk Jeremić potpisuju Protokol o saradnji Luksemburga, Srbije i Crne Gore o transferu sistema Beleks Fiks, 21. decembar 2010.

U Luksemburgu je danas potpisan Protokol o saradnji Luksemburga, Srbije i Crne Gore o transferu sistema Beleks Fiks, koji se uspešno primenjuje u Srbiji, na berzu u Podgorici. Ipak, nezaobilazna tema današnjih razgovora bio je i izveštaj Dika Martija.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ocenio je danas da su optužbe iznete u izveštaju Dika Martija zastrašujuće i da se ne sme dozvoliti da taj slučaj bude gurnut pod tepih zarad bilo kakvih pragmatičnih interesa. Posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom, Jeremić je poručio da je ova afera veliki moralni test za međunarodnu zajednicu.

"Istraga u ovom slučaju mora biti dovedena do kraja i ja sam tražio političku podršku kako Luksemburga, tako i Crne Gore i svih drugih sa kojima ću razgovarati u narednim mesecima. Da se politički podrži istraga o ovom slučaju", rekao je Jeremić.

Jeremićev domaćin, šef diplomatije Luksemburga, takođe smatra da su optužbe veoma ozbiljne i da zahtevaju ozbiljnu istragu koja mora biti dovedena do kraja.

"Ovo je vrlo ozbiljan izveštaj Dika Martija i mi u Evropskoj uniji smo svesni osetljivosti pitanja. Ali, nezavisno od toga, mislim da je pozicija vlade u Beogradu jasna da što je pre moguće Beograd mora da bude spreman za pregovore sa Prištinom", izjavio je Aselborn.

Sličan stav izneo je danas i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, koji je poručio da izveštaj Dika Martija ne sme biti prepreka za početak dijaloga Beograda i Prištine. Tokom boravka u Beogradu Kacin je izjavio da je Martijev izveštaj izazov sa kojim treba da se suoče i poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koji u januaru treba da glasaju o njemu.

XS
SM
MD
LG