Linkovi

King: Neizvesna budućnost Sirije


Luelin King, voditelj emisije "Hronika Bele kuće".
Luelin King, voditelj emisije "Hronika Bele kuće".

Voditelj emisije "Hronika Bele kuće" smatra da je veoma teško predvideti posledice pobede pobunjeničke strane, čiji program i ciljevi nisu jasni

Kakav bi mogao da bude dalji razvoj dogadjaja u Siriji ukoliko vlada predsednika Bašara Al Asada pobedi ili bude poražena u sadašnjem konfliktu. Glas Amerike je o tome razgovarao sa voditeljem televizijske emisjije “Hronika Bele kuće”, Luelinom Kingom.

King: “Dugoročnije gledano ne verujem da Bašar Al Asad može da pobedi, u svetlu dosadašnjih zlodela i krvoprolića, ali je veoma teško predvideti posledice, ako druga, odnosno pobunjenička strana pobedi. Naime, ne zna se ko je u rukovodstvu pobunjenika, a njihov program i ciljevi nisu jasni, osim svrgavanja Asada. Kao rezultat odlaska Asada, moglo bi da dodje do raspada Sirije i stvaranja entiteta zasnovanih uglavnom na versko-etničkoj pripadnosti, kao što su Alaviti, koje bi najverovatnije predvodio Asad, ili Kurdi, koje bi predvodila Kurdska radnička partija. Druge verske i etničke denominacije bi se ili priključile susednim državama ili bi osnovale svoje entitete, a svi bi one u suštini bili islamističke oranizacije, što će stvoriti velike strateške probleme za Zapad i SAD.”

Glas Amerike: Kakve su mogućnosti medjunarodne vojne intervencije?

King: “Svakim danom se ta mogućnost sve više povećava, sa intenziviranjem krvoprolića i broja ubijenih, tako da će se interni pritisci u demokratskim zemljama povećavati, a time i pozivi za vojnu intervenciju. Medjutim, kakvu bi akciju trebalo preduzeti, to je pitanje na koje je teško dati neki odredjeni odgovor. Medjunarodna zajednica je već preduzela humanitarnu akciju, kao i akciju pružanja pomoći opozicionim snagama u opremi i oružju, ali izbegava direktnu vojnu akciju. Regionalna situacija je veoma napeta. Imate pitanje izbeglica u Siriji i susednim zemljama, zatim interese i aspiracije Irana, Turske, Saudijske Arabije i Katara. Tako složena situacija izaziva neodlučnost vodećih zemalja zbog bojazni od stvaranja totalnog regionalnog košmara.”

Glas Amerike: Kakve bi mere u ovom momentu mogle da preduzmu SAD?

King: “Neodlučnost i nedostatak akcije u sirijskom konfliktu su direktan rezultat ranijeg iskustva Vašingtona u Avganistanu i Iraku.To se već osetilo u Libiji gde SAD nisu želele da preuzmu vodeću ulogu, mada su pružile znatnu i raznoliku, ali indirektnu pomoć tamošnjim pobunjenicima. Pored toga, uočava se da je naša obaveštajna aktivnost na terenu neadekvatna i da se sve više oslanjamo na elektornske obaveštajne metode, kao i na Izrael, a elektronskim izveštajima nedostaju analiza i razumevanje siutuacije na terenu.”
XS
SM
MD
LG