Linkovi

LSV traži reviziju Energetskog sporazuma sa Rusijom


Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) poziva na preispitivanje Energetskog sporazuma sa Rusijom, zbog zaštite interesa Republike Srbije.

Kako se navodi u saopštenju LSV, zbog Energetskog sporazuma s Rusijom Vojvodina je oštećena, te podsećaju da je Naftna Industrija Srbije (NIS) ruskim kompanijama "poklonjen", da većinski vlasnici koriste naftu i gas po najnižoj rudnoj renti u Evropi, a sedam puta nižoj nego u Rusiji, te da gospodare sa 78 geotermalnih izvora u Vojvodini.

NIS je Gaspromnjeftu, ćerki-firmi ruskog Gasproma, prodat po ceni od 400 miliona evra, uz obavezu investicija kupca od 500 miliona, a sve je urađeno bez tendera, direktnom nagodbom.

U istom paketu Rusima je predato i upravljanje celokupnim prirodnim rezervama nafte i gasa u Srbiji, koje su procenjene na čak sedam milijardi evra, dok za pravo na eksploatacije ukupnih srpskih rezervi nafte i gasa Gasprom plaća rentu tri odsto, podatak je beogradskih dnevnih novina Blic.
Srbija je prodajom NIS-a i potpisivanjem Energetskog sporazuma ustupila pored naftnih i gasnih bušotina i svoje geotermalne izvore.

U saopštenju dostavljenom medijima LSV navodi da se devet godina bore protiv lošeg Energetskog sporazuma uvereni da će pre ili kasnije "odgovarati oni koji su pristali na to da ovakvim sporazumom nanesu štetu svojoj zemlji ili nisu učinili dovoljno da se sporazum preispita i šteta zaustavi".

"Isto tako, godinama se borimo za to da se Vojvodina obešteti za prodaju Naftagasa, ali i da republička vlast prestane da omalovažava pokrajinske institucije," navodi se u saopštenju.

LSV podseća Vladu Srbije na to da je Skupština Vojvodine pre tri godine uputila Informaciju o potrebi obeštećenja pokrajine po osnovu ulaganja građana u izgradnju Naftagasa i drugih delova NIS-a na njenoj teritoriji, na koju do sada nema reagovanja.

XS
SM
MD
LG