Linkovi

Loše vreme ometa ofanzivu na Mosul


Civili sa belom zastavom prolaze pored pripadnika iračke specijalne jedinice u istočnom delu Mosula u Iraku, 2. novembar 2016.
Civili sa belom zastavom prolaze pored pripadnika iračke specijalne jedinice u istočnom delu Mosula u Iraku, 2. novembar 2016.

Bitka za Mosul se intenzivira, loši vremenski uslovi otežavaju napredovanje koalicionih snaga ka džihadistima Islamske države, a agencije za humanitarnu pomoć upozoravaju da su civili u toj oblasti u ogromnoj opasnosti.

„Spremamo se za najgore“, kaže Volfgang Gresman iz norveškog Saveta za izbeglice dodajući „Životi milion i 200 hiljada civila su u smrtnoj opasnosti, a budućnost čitavog Iraka visi o koncu“. Ta grupa navodi da su hiljade građana već pobegli iz grada, a da su mnogi poginuli ili od eksplozivnih naprava ili su pogođeni snajperom. Onima koji su i dalje u Mosulu potrebni su hrana, voda i lekovi – a situacija će se samo pogoršavati, jer humanitarna pomoć ne može da stigne do njih zbog sve žešćih borbi.

Iračke specijalne jedinice stigle su u utorak nadomak grada, dve nedelje pošto je pokrenuta ofanziva za preuzimanje drugog najvećeg grada u Iraku, i dve godine pošto su džihadisti Islamske države zauzeli Mosul.

Jedan irački general navodi da su trupe juče zauzele TV stanicu pre nego što je počela peščana oluja, zbog koje su obustavljene borbene operacije.

Trupe su i dalje na pozicijama na istočnoj strani grada, ali je zbog visoke vlažnosti vazduha i oblaka smanjena vidljivost za dronove i druge letelice.

Agencija Asošijeted pres citira iračkog brigadnog generala Hajdera Fadila, koji je rekao da zbog vremenskih uslova za danas nisu planirane dalje operacije.

Osvojena sela otkrivaju strategije Islamske države

U međuvremenu, iračke vojne snage i kurdski pešmerga borci pretražuju osvojena sela kako bi stekli bolji utisak o tome kako je Islamska država zauzela i ostala u tim selima više od dve godine. Novinarka Glasa Amerike Heder Murdok poslala je izveštaj iz Tardžale - jednog od osvojenih sela u kurdskom delu Iraka.

Na oko 10 kilometara od linije fronta, pešmerga snage obilaze oblast koja je nedavno preuzeta od džihadista Islamske države. Kažu da su otkrili dosta toga u vezi sa načinom na koji ta teroristička grupa operiše, i to proučavajući ruševine nekada živahnih sela.

Od nekadašnje prodavnice napravljena je fabrika bombi, a nafta je paljena kako bi se selo sakrilo od koalicionih snaga.

“Tela džihadista Islamske države su i dalje ovde, znamo koliko ih je poginulo. Ne znamo koliko je pobeglo”, kaže komandant pešmerga snaga Tahir Aziz.

Jedna džamija je prepuna džakova sa peskom. Još jedan trik koji su džihadisti koristili za skrivanje od aviona koalicionih snaga jeste postavljanje tih džakova unutra, umesto ispred džamije. Kurdski pešmerga borci silaze u tunel koji je Islamska država prokopala ispod sela za bekstvo od neprijatelja.

Vojnici kažu da su ova nova saznanja od velike pomoći, ali da je borba protiv Islamske države još uvek veoma komplikovana.

“Automobili bombe i bombaši samoubice su i dalje veliki problemi. Osim toga, mi imamo oružje, ali nismo toliko dobro opremljeni kao iračka vojska. Treba nam više i boljeg oružja”, objašnjava Osman Ali, potpukovnik pešmerga snaga.

Vojnici pešmerga izlaze na drugom kraju tunela odlučni da će se boriti dok potpuno ne poraze džihadističku Islamsku državu.

Kurdski pešmerga borci, iračka vojska i šiitske snage zajednički se bore protiv Islamske države, ali napetost među njima i dalje je prisutna.

Iako ove snage sistematski oslobađaju oblasti od boraca Islamske države, mnogi su nezadovoljni jer još uvek ne mogu da se vrate u svoja razrušena sela puna bombi, leševa i nesigurnosti.

XS
SM
MD
LG