Linkovi

Los Anđeles gradi najveći most za divlje životinje na svetu


Projekat mosta za divlje životinje Volis Anenberg u Los Anđelesu. (Foto: screen grab/Living Habitats)
Projekat mosta za divlje životinje Volis Anenberg u Los Anđelesu. (Foto: screen grab/Living Habitats)

Ekolozi u Kaliforniji godinama pokušavaju da ubede građane Los Anđelesa da su mostovi potrebni lokalnim divljim životinjama baš koliko i ljudima. Za životinje, problem je autoput 101, koji ima 10 traka.

"Vidimo mnogo životinja koje prilaze autoputu u ovom području. Put 101 razdvaja planine Santa Monike od svega drugog na severu i životinje ne mogu da se slobodno kreću i pronađu partnere za parenje u tim novim delovima”, kaže za Glas Amerike Set Rajli iz Nacionalne oblasti za rekreaciju Santa Monike.

Na Dan planete Zemlje 2022, počeli su radovi nadomak Los Anđelesa na prelazu za koji zvaničnici kažu da će biti najveći most za divlje životinje na svetu – i omogućiti životinjama da bezbedno prelaze autoput. Guverner Kalifornije Gevin Njusom nedavno je izjavio da će se most otvoriti 2026.

Most za divlje životinje preko 10 traka autoputa u Los Anđelesu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Dug 68 metara i širok 50, most će biti “prerušen” u nastavak planina Santa Monike.

“Pokušaćemo da ga napravimo tako da izgleda kao deo prirode sa obe strane. Na samom mostu će biti puno zemlje i vegetacije”, navodi Set Rajli.

Most nije jeftin – košta 92 miliona dolara a Bet Prat iz Nacionalne federacije za divlje životinje kaže da, dok će deo novca doći od države, veliki deo čine donacije nekih velikih imena filantropije.

“Imali smo odlično partnerstvo sa guvernerom Gevinom Njusomom, ali privatni donatori su zaista odigrali važnu ulogu, kao što su Volis Anenberg, Leonardo Dikaprio, mogla bih da navedem ceo spisak... Imali smo više od 6.000 donatora iz svih delova sveta koji su podržali ovaj projekat.”

Fondacija glumca Leonarda Dikaprija donirala je 300.000 dolara. Filantropi Džoen i Frenk Rendal iz Njuport Biča dali su pet miliona dolara, a fondacija Anenberg neverovatnih 25 miliona. Kada bude završen, most će biti nazvan po direktorki fondacije, Volis Anenberg.

Glumac Leonardo Dikaprio na klimatskom samitu UN u Glazgovu u Škotskoj 2. novembra 2021.
Glumac Leonardo Dikaprio na klimatskom samitu UN u Glazgovu u Škotskoj 2. novembra 2021.

“Ovaj most se nalazi na teritoriji velikog grada, iznad velikog autoputa koji dnevno pređe više od 370.000 vozila. Nema mnogo mesta na svetu gde se svet divljih životinja nalazi neposredno pored velikog urbanog područja”, kaže Šeik Moinudin iz Sekretarijata za saobraćaj Kalifornije.

Kampanja za prikupljanje donacija delimično je pokrenuta i zbog sve većeg broj stradalih puma – divljih mačaka koje žive u tim predelima. Služba za nacionalne parkove navodi da je od 2002. do januara 2023, 34 puma koje su praćene u okviru studije na području Los Anđelesa stradalo kada su ih udarila vozila na autoputu.

“Životinje su najbolji učitelji. One ne žele da prelaze naše drumove, žele da nađu bezbedan prelaz, i traže takva mesta. U državi Vašington još nisu završili konstrukciju jednog od svojih prelaza, a jeleni su već pokušali da tako pređu put“, objašnjava Bet Prat iz Nacionalne federacije za divlje životinje.

Konstrukcija mosta se obavlja noću kako bi se izbeglo usporavanje saobraćaja na autoputu. Kada bude završen, moći će da ga koriste samo životinje. Pešacima na dve noge je zabranjen pristup.

XS
SM
MD
LG