Linkovi

Londonska policija: Biće optužnica zbog požara


Grenfel kula

Londonska policija saopštila je da bi mogle da budu podignute optužnice za ubistvo iz nehata u vezi sa smrtonosnim požarom u višespratnici u kojem je prošle nedelje stradalo 79 ljudi.

Vlasti navode da fasada Grenfel kule nije prošla bezbednosnu proveru, iako je požer počeo zbog kvara na jednom frižideru u zgradi. Odmah je naložena provera frižidera marke "Hotpoint", koji je označen kao uzročnik požara.

Američka kompanija "Whirlpool", koje je vlasnik robne marke "Hotpoint" objavila je saopštenje u kojem navodi da se pozabavila tim slučajem i da potpuno sarađuje s vlastima.

Portparolka londonske policije Fiona Mekormak izjavila je da vlasti trenutno "razmatraju sva moguća krivična dela, počev od ubistva iz nehata, pa nadalje". Ona je rekla da fasada zgrade, koju mnogi krive za brzo širenje požara, nije prošla "bezbednosne testove" i da policija istražuje kompanije, koje su prošle godine instalirale fasadu tokom projekta obnove zgrade.

Britanska vlada procenjuje da bi još 600 drugih solitera u zemlju mogli da budu prekriveni fasadom sličnoj onoj na Grenfel kuli.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG