Linkovi

London godinu dana čeka obećanu korist od OI


Vlasti Velike Britanije tvrde da se u Londonu već oseća ekonomsko poboljšanje zbog Olimpijskih igara, ali građani kažu drugačije.

Prošlo je godinu dana od letnjih Olimpijskih igara u Londonu koje su ocenjene kao vrlo uspešne, a zvaničnici tvrde da su njihova obećanja o dugoročnim koristima od organizacije najvećeg sportskog događaja na svetu – ispunjena. Većina ljudi iz okoline Olimpijskog parka još čeka da vidi neke pozitivne pomake.

Izgleda kao da je prošlo mnogo vremena od kada je Olimpijski park bio prepun ljudi, ukrašenih nacionalnim simbolima i spremnih da navijaju za svoje omiljene sportiste. Danas na tom mestu ima nekih dešavanja, ali stadion i toranj uglavnom tiho stoje iza kuća u Stratfordu. Tu je blještavi tržni centar, ali okolne ulice izgledaju manje-više isto kao i pre Olimpijskih igara.

Stiv, koji živi u ovom kraju već 20 godina kaže: “Dok su radili na njemu bilo je to nalik gradilištu, dok se sve dešavalo izgledalo je kao zabavni park, a sada izgleda kao kada cirkus ode iz grada”.

Izgradnja skupocenih stanova nije impresionirala lokalno stanovništvo, razočarano u obećanja u navodnu zaostavštinu Olimpijskih igara.

“Donelo je dosta zarade, ali to je jednokratno. Ne verujem da je doprinelo ovoj oblasti na duge staze”, smatra studentkinja Marija.

“Otvoreno je dosta poslova, ali da vidimo kako će izgledati za 5 ili 10 godina”, kaže Frensis, radnik u jednom rehabilitacionom centru.

Frensis je u pravu, smatra profesor Alen Brimikomb sa Univerziteta istočnog Londonda. On već godinama proučava “efekat Olimpijskih igara”.

“Doći će, ali ne odmah. Takva vrsta dobrobiti dolazi polako. Sada je na političarima da se potrude da iskoriste tu priliku i da pokupe tu zaradu”, kaže Brimikomb.

Jedan od glavnih političara odgovornih za to jeste gradonačelnik Londona Boris Džonson, koji tvrdi da grad već oseća poboljšanje zbog Olimpijskih igara.

“Olimpijske i Paraolimpijske igre su velikim delom, ili bar nekim delom, uticale na to da su nesumnjivo porasli poverenje i optimizam u vezi sa investiranjem u Londonu”, kaže gradonačelnik britanske prestonice.

Zvaničnici ističu da je do sada bilo 15 milijardi dolara investicija direktno povezanih sa Olimpijskim igrama, koje su dovele do otvaranja velikog broja radnih mesta, i da tu nije kraj.

A i oko Olimpijskog parka, nisu baš svi skeptični.

“Rekao bih da je pozitivno uticalo, jer je malo pokrenulo ovu oblast”, kaže Endrju koji je nezaposlen, dok domaćica Linda dodaje: “To je divno za sve, fantastično je”.

Neki i dalje osećaju auru Olimpijskih igara, ali u isto vreme čekaju opipljivu korist koju su organizatori i političari obećali.
XS
SM
MD
LG