Linkovi

Proba Olimpijskog parka u Londonu


Olimpijski park u Londonu imao je prošle nedelje prvi veliki test. Na otvorenom stadionu smenjivalo se oko 150 hiljada gledalaca, koji su u svečano-sportskom tonu pratili takmičenja u atletskim disciplinama. U toku su završne pripreme pred početak Olimpijskih igara u Londonu, do kojih je ostalo oko dva i po meseca.

Puštanjem balona, uz svetlosne efekte i gromoglasne poklike mnogobrojnih posetilaca, Olimpijski stadion u Londonu je i zvanično otvoren.

Masa sportskih entuzijasta pohrlila je u Olimpijski park, na stadion i oko njega, gde su se održavala takmičenja u brojnim sportovima, od vaterpola do hokeja na travi.

Međutim, radnici još imaju pune ruke posla na dovršavanju glavnog Olimpijskog stadiona i okolnih objekata.

Jedan od radnika, iz Rumunije, kaže da se iskustvo u gradnji Olimpijskog stadiona razlikuje od svega što je do sada radio.

“Osećaj je drugačiji. To je teško objasniti. Osećaj je divan naročito sada posle uspešno obavljane probe. Svi treniraju. Za mnoge je to jedinstvena prilika, prilika koja se ukazuje jednom u životu“, priča gradjevinski radnik Vlad.

Za nekoliko meseci, na ovom mestu gde su se pre par dana oprobali samo sportisti sa britanskih univerziteta, učestvovaće sportisti iz celog sveta.

Dejvid Bišop je britanski atletičar, koji se nada da će ući u olimpijsku reprezentaciju.

"Glavni razlog mog dolaska ovde je vidim kakav je osećaj trčati na olimpijskoj stazi, da steknem motivaciju da nastavim, motivaciju koja će me držati još nekoliko meseci i da dobro uvežbam trčanje na ovoj stazi".

Predsednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Londonu, višestruki osvajač olimpijskih medalja Sebastijan Kou, kaže da je ova proba bila šansa za druženje sa mladim atletičarima i da se pokažu rezultati sedmogodišnjeg rada.

Moramo biti sigurni da je svaki pedalj proveren, da je testirano sve, od bezbednosti ovih prostora do prodaje karata, protoka publike,mobilnosti, sposobnosti da proveravamo rad u celom parku, radna snaga, logistika sve je to veoma važno. Ovo je veliki trenutak za nas”.

Na prošlonedeljna prijateljska takmičenja i proslave senku je bacio tekst objavljen u britanskom tabloidu San, čiji su novinari, uz pomoć jednog radnika, bez problema uneli lažnu bombu u Olimpijski park, što je samo dokaz da do zvaničnog otvaranja igara ima još dosta posla.


XS
SM
MD
LG