Linkovi

Londonska policija spremna za maraton


Londonska policija saopštila je da posle bombaških napada u Bostonu preispituje planove za obezbedjenje londonskog maratona u nedelju.

Londonska policija saopštila je da posle bombaških napada u Bostonu preispituje planove za obezbedjenje londonskog maratona u nedelju.

Dvostruki bombaški napad u Bostonu osvanuo je na naslovnicama britanskih listova, dok u zemlji raste bojazan uoči održavanja londonskog matratona.

Britanski organizatori kažu da bostonski napad deluje porazno na sve sportiste, ali ipak insistiraju da će londonski maraton biti održan. Jedan od izvršnih funkcionera londonskog maratona Nik Bajtel kaže da organizatori i policija razmatraju mere obezbedjenja.

„Čim je stigla ta vest stupili smo u kontakt sa policijom. Zajedno ćemo preispitati mere obezbedjenja imajući u vidu ono što se dogodilo u Bostonu i sve informacije koje će o tome pristizati narednih dana.“

Prvi londonski maraton održan je 1981. i uvek je bio veliki hit. Trasa počinje u jugoistočnom delu Londona i prolazi pored glavnih turističkih atrakcija u gradu poput zgrade britanskog parlamenta. Prošle godine u maratonu je učestvovalo 35 hiljada ljudi, dok je trku pratio mnogo veći broj posmatrača. Takav dogadjaj predstavlja veliki bezbednosni izazov, kaže analitičar Imran Ahmad Kan.

„Problemi obezbedjenja maratona kao i svakog drugog masovnog dogadjaja bez ulaznica su izuzetno veliki. Staza je vrlo dugačka. Trku posmatra više stotina hiljada ljudi. Mesecima unapred svi znaju trasu trke i zaista postoji bezbroj problema.“

Irska republikanska armija je decenijama, počevši od 1970-ih godina vodila kampanju nasilja protiv britanske uprave u Severnoj Irskoj. Medjutim, prošle godine londonska policija je uspešno sprovela mere obezbedjenja na letnjim olimpijskim igrama. Kan kaže da će ona biti podjednako spremna i u nedelju.

„Mislim da su britanske bezbednosne službe medju najboljim na svetu. Prisustvo policije je kontinuirano. Koriste se specijalne televizijske mreže, kao i osmatranje iz helikoptera. Takodje će biti praćene i socijalne mreže, mobilni telefoni i elektronska pošta.“

Kan zaključuje da sve te mere mogu da budu dodatno pooštrene kako bi se osiguralo da londonski maraton prodje bez incidenata.
XS
SM
MD
LG