Linkovi

Hiljade bicikala u centru Londona


Boris Džonson, gradonačelnik Londona nada se da će sistem za iznajmljivanje bicikala imati puno uspeha u britanskoj prestonici
Boris Džonson, gradonačelnik Londona nada se da će sistem za iznajmljivanje bicikala imati puno uspeha u britanskoj prestonici

Londonska saobraćajna služba, uvela je u centru grada sistem za iznajmljivanje bicikala kako bi podstakla građane da ih koriste više nego automobile, taksije ili javni prevoz. Ta akcija je deo napora da se smanji gužva na putevima i u transportnom sistemu britanske prestonice.

Širom britanske prijestonice istovaruju se novi bicikli. Gradonačelnik Boris Džonson nada se da će ih građani redovno koristiti.

"Mislim da bi svi trebalo da se provozate ovim biciklima”, poručuje gradonačelnik Londona.

Sistem, vredan 150 miliona dolara, drugi je po veličini u svetu. Građani koriste elektronski ključ kako bi uzeli bicikl sa jedne od više od 300 stanica. Kada stignu do svoje destinacije, ostavljaju bicikl na drugom mestu.

Džonson ističe da se učio na greškama iz Pariza, gde je veliki broj bicikala ukraden ili bačen u reku. Takođe je uveren da će sistem funkcionisati u Londonu.

"Ovo je izvanredan eksperiment za novu vrstu javnog prevoza u Londonu", kaže Džonson.

Bicikli su teški i glomazni, kako bi se umanjio rizik od oštećenja i vandalizma. Gradonačelnik se nada da će London postati jedan od najvećih biciklističkih gradova u svetu.

Vožnja biciklom kroz grad međutim ima svoje izazove, od kojih je najveći saobraćaj. U pojedinim delovima postoje označene biciklističke staze, dok ih u drugima nema. U britanskoj prestonici takođe postoji duga istorija neprijateljstva između vozača i biciklista. Moguće rešenje su svetlo-plave, dugačke biciklističke staze. Za sada postoje samo dve, dugačke 12 kilometara. Očekuje se da će ih do 2015. biti otvoreno još deset. Autobusi i podzemna željeznica, u kojima su velike gužve, takođe bi mogli da imaju koristi od ove akcije.

"Ukoliko možemo bar malo da rasteretimo podzemnu željeznicu u centru Londona i pojedine autobuse, onda je to dobro”, kaže Dejvid Braun.

Skot Tagart, koji već ide na posao biciklom, nada se da će novi plan značiti i manje automobila na ulicama.

"Što više biciklista bude na ulicama, biće bolje”, smatra Tagart.

Novi sistem počinje sa šest hiljada bicikala, a gradonačelnik Londona se nada da će se na njima uskoro obavljati 40 hiljada vožnji dnevno.

XS
SM
MD
LG