Linkovi

London: Turska daleko od EU


Britanski premijer Dejvid Kameron sa pristalicama ostanka Britanije u EU

Aktivisti koji se zalažu da Velika Britanija napusti Evropsku uniju tvrde da će u protivnom zemlja biti izložena velikom talasu migracije iz Turske. Britanski premijer Dejvid Kameron, medjutim, insistira da Britanija može da stavi veto na eventualno članstvo Turske u Uniji. Debata o tom pitanju vodi se u nezgodnom trenutku – kada Evropska unija pokušava da finalizuje sporazum koji je zaključila sa Turskom u martu kako bi sprečila dalji priliv migranata iz te zemlje.

Pristalice izlaska Velike Britanije iz EU tvrde da se Turska kreće ka članstvu u evropskom bloku i da bi to moglo da dovede do useljavanja oko milion Turaka, uključujući, prema rečima jednog aktiviste, ubice, teroriste i otmičare. Ta tvrdnja jednog od ministara u vladi naišla je na oštru osudu premijera Dejvida Kamerona:

Ni izdaleka ne postoji plan da Turska udje u EU. Prema sadašnjem tempu pregovora biće potrebne decenije, doslovno decenije pre nego što bi to moglo da se dogodi, a čak i tada mi bismo uvek mogli da kažemo NE.“

Dejmian Čalmers, profesor prava Evropske unije na Londonskoj školi za ekonomiju kaže da sve članice unije imaju praktično dvostruki veto u vezi sa tim pitanjem.

Mora da postoji konsenzus svih članica u Savetu ministara. Posle toga Turska bi morala da potpiše sporazume sa svih 28 članica o pristupanju Uniji, koji bi svi parlamenti morali da usvoje.“

Medjutim, Turska je u martu pristala da primi nazad migrante iz Evrope, delom u zamenu za otvaranje novih faza u okviru procesa pristupanja EU. Turski ministri su tražili razjašnjenja od Brisela, ali se pregovori u suštini kreću „brzinom glečera“, kaže Čalmers. On takodje ukazuje da mora da bude postignuta saglasnost o 35 oblasti, takozvanih poglavlja, pre nego što sporazum o pristupanju bude potpisan.

Pregovori se vode od 2005. a do sada su zaključeni samo o jednom poglavlju.“

Medjutim, referendum 23. juna o izlasku ili ostanku Velike Britanije u EU mogao bi da ima mnogo šire posledice od odnosa članica Unije sa Turskom.

„Referendum o bregzitu će stvoriti talas koji će suštinski pogoditi Evropu, naročito ukoliko ishod bude napuštanje EU“, smatra Ibrahim Siresi sa Univerziteta Ridžents.

I dok ankete pokazuju da kampanja za ostanak Britanije u Uniji stiče prednost, pristalice napuštanja Unije, među kojima je lider Partije za nezavisnost, fokusiraju se na pitanje imigracije.

„Želimo da nam se vrate naše granice, želimo da nam se vrate naši pasoši, želimo da vratimo našu zemlju i poručujemo svima koji se slažu sa nama i glasaju sa nama – 23. jun će biti novi Dan nezavisnosti Ujedinjenog kraljevstva.“

Dejvid Kameron je juče upozorio da bi glasanje za napuštanje Unije bilo, prema njegovim rečima „samodestruktivna opcija“ koja bi gurnula Britaniju u recesiju i dovela do gubitka pola miliona radnih mesta.

XS
SM
MD
LG