Linkovi

Lokalni izbori u CG: U Beranama bez promena, DPS i albanske stranke u Ulcinju


Foto: rtcg.me
Foto: rtcg.me

U Beranama i Ulcinju u nedelju su održani lokalni izbori. Prema preliminarnim rezultatima, lokalnu vlast u Beranama sačuvala je opozicija sa državnog nivoa, dok će u Ulcinju vladati Đukanovićev DPS u koaliciji sa albanskim nacionalnim strankama.

Grad na sjeveru Crne Gore Berane će ostati opoziciona opština, dok će Demokratska partija socijalista za formiranje vlasti u Ulcinju morati da traži saveznike među albanskim nacionalnim strankama, pokazali su rezultati jučerašnjih izbora u tim opštinama.

Prosrpska koalicija “Zdravo Berane”, sa 14 mandata i Demokratska Crna Gora sa četiri odbornika imaju potrebnu većinu za formiranje vlasti u tom gradu, dok je koalicija Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke osvojila 17 mandata.

Tako će koalicija “Zdravo Berane” sačuvati lokalnu vlast, uprkos najavama DPS-a da će, kako su najavili, tu opštinu “vratiti Crnoj Gori”.

Koalicija koju čini tzv. građanska opozicija: Socijaldemokratska partija, Demos i Građanski pokret URA, nijesu prešle cenzus.

Nosilac liste “Zdravo Berane” i aktuelni gradonačelnik Dragoslav Šćekić, kazao je da su rezultati pokazali da je ta koalicija zaslužila povjerenje jer je odgovorno radila.

"DPS je u Beranama izgubio ovog puta, jer su birači dali prednost poštenju u odnosu na zloupotrebe. Beranci su pokazali da nikad neće izgubiti čast, bez obzira na pritiske DPS-a", kazao je Šćekić praćen skandiranjem okupljenih pristalica.

Nosilac izborne liste “Berane pobjeđuje” Bogdan Fatić priznao je poraz, ističući da je o svemu odlučivalo 75 do 80 glasova birača, ali i navodeći da je DPS pojedinačno najjača partija u gradu.

Obje strane žale se na nepravilnosti u izbornom procesu, ali i pritisake na njihove birače.

Prema preliminirnim rezultatima Centra za monitoring, DPS i Forca su u Ulcinju osvojile po devet mandata, i za formiranje vlasti tražiće podršku neke od albanskih partija i koalicija koje su ušle u lokalni parlament.

Koalicija tri albanske strane (Demokratska partija, Perspektiva i Demokratski savez u Crnoj Gori), osvojila je sedam odborničkih mandata, dok su Socijaldemokrate i Demokratska unija Albanaca osvojili po tri odbornička mjesta. Te izborne liste mogle bi biti potencijalni saveznici DPS-u u formiranju vlasti u Ulcinju.

Na pitanje sa kim će formirati koaliciju, lider lokalnog DPS-a Nrekić je kazao da će o tome razgovarati drugi dan i da će prvo slaviti.

Prema objavljenim rezultatima u Ulcinju Socijaldemokratska partija, Demokrate i Bošnjačka stranka, te SNP i Demokratski front, nijesu prešli census.

Iz DPS-a su u nedelju uveče poručili da su spremni da preuzmu odgovornost za upravljanje Ulcinjom.

Brojne nepravilnosti obilježile su i jučerašnje izbore, zbog čega je po prijavi političkih partija u više navrata reagovala policija.

Uprava policije je saopštila da će podnijeti krivične prijave nadležnom tužiocu protiv svih osoba za koja se utvrdi da su lažno prijavila krivična djela protiv izbornih prava.

XS
SM
MD
LG