Linkovi

Lokalna vlast se organizuje protiv samovolje centralne vlasti


Zvanična prezentacija Građanski front iz Vlasotinca, Foto: Facebook
Zvanična prezentacija Građanski front iz Vlasotinca, Foto: Facebook

Lokalno organizovanje i udruživanje predstavlja najbolju branu samovolji vlasti, pogotovu u nedostatku institucija koje bi na pravi način štititile interese građana, saopštio je u utorak Građanski front, organizacija koja je formirana je 2016. godine od različitih organizacija i incijativa, a sebe je tada proklamovala kao “jedinu zdravu opozicija u državi”.

Organizacije iz 11 gradova Srbije okupile su se na tribini u Bečeju da bi razgovarali o zajedničkom nastupu na nacionalnom nivou i time pokazale spremnost za čvršću saradnju u okviru Građanskog fronta.

Oni su se složili da je neophodna “međusobna podrška, razmena iskustava i zajedničko iznalaženje rešenja za veoma slične lokalne probleme“.

Kako navode, diskusija je potvrdila da su problemi u većini gradova Srbije slični: osnovno funkcionisanje komunalnih delatnosti, poput vodosnabdevanja i grejanja, ugroženo je i na ivici je opstanka usled nesagledivih razmera korupcije kojoj su izložena javna preduzeća. Umesto zadovoljavanja potreba građana, ona služe za finansiranje vladajućih struktura, što je mnoge dovelo na ivicu urušavanja.

Prema rečima predstavnika lokalnih organizacija, finansijki rizici povezivanja različitih javnih preduzeća jemstvima i drugim nepovoljnim aranžmanima vode u propast, jer jedno već nefunkcionalno preduzeće povlači za sobom i još nekoliko drugih.

Odlika svih javnih preduzeća u Srbiji je partijsko zapošljavanje, ali je prepoznat i novi trend uvođenja javno-privatnih partnerstava u komunalne usluge koji preti komercijalizacijom prirodnih resursa, poput vode, naglašeno je u saopštenju.

Ukoliko se zaista žele promene, potrebno je definisati politiku koja će dovesti ne samo do promene ljudi na vlasti, već i do konkretnog poboljšanja uslova u kojima se živi, zaključeno je na u razgovoru lokanih organizacija iz Srbije.

Učesnici tribine u Bečeju bili su Lokalni front Valjevo, Iskorak Požarevac, Kritična masa Kula, Slobodno Pančevo, Bez straha Apatin, Lokalni front Kraljevo, Lokalna alternative Vrbas, Ne davimo Beograd, Udruženi pokret slobodnih stanara Niš, Naš grad - naša stvar Zrenjanin, Samo jako Mladenovac i Samo lokalno Bečej.

XS
SM
MD
LG