Linkovi

Loše vreme pokvarilo promajski uranak, sindikalci na protestu


Međunarodni dan rada, 1. maj, obeležavaju radnici širom sveta, Foto: AP Photo/Petros Giannakouris
Međunarodni dan rada, 1. maj, obeležavaju radnici širom sveta, Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

Kiša i hladno vreme su pokvarile tradicionalni prvomajski uranak za izletnike, ali sindikalci iz UGS Nezavisnost su izašli ipak na ulice Beograda pod parolom “Veće plate za opstanak i ostanak”. U Hrvatskoj je ove godine izostao organizovani protest sindikalaca, dok je u Francuskoj policija u stanju pripravnosti zbog eventualnih nereda.

Širom sveta danas se obeležava 1. maj - Međunarodni dan rada, u znak sećanja na dan kada su radnici u Čikagu 1886. štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaj i infrastrukture Zorana Mihajlović čestitala je danas Međunarodni dan rada, istakavši da, međutim, 1. maj ne treba da bude jedini dan kada se razgovara o pravima radnika.

"Nema razvoja Srbije bez dobrih, obučenih, kvalitetnih i dobro plaćenih radnika, kao što nema nijednog velikog infrastrukturnog projekta bez vrhunskih inženjera, i vrhunskih radnika", navela je Mihajlovićeva.

U Srbiji i regionu 1. maja se, ma Međunarodni dan rada, tradicionalno izlazi na prvomajski uranak, ali su kiša, vetar i hladno vreme uticali da samo najhrabriji i najuporniji, uglavnom mlađi, ove godine uranak provedu u prirodi.

U beogradskim izletištima Košutnjak i Ada Ciganlija rano jutros bio je razapet tek po koji šator i zauzeto nekoliko "pečuraka" oko kojih su malobrojni izletnici raspaljivali vatru za roštilj.

Ove godine u Hrvatskoj praznik rada će proteći bez protesta sindikata.

Tri sindikalne organizacije - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) - ove godine ne organizuju protestne povorke, već će na mestima na kojima se tradicionalno obeležava 1. maj skupljati potpise za raspisivanje referenduma o promenama uslova za odlazaku prenziju, prenosi Index.hr.

Pariska policija nalazi se danas u stanju pripravnosti kako bi sprečila nasilje koje bi moglo da izbije tokom tradicionalne Prvomajske povorke.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane upozorio je da bi do 2.000 "radikalnih aktivista" moglo da pokuša da "izazove nasilje i metež" i pridruži se "radikalizovanim" demonstrantima iz pokreta "Žutih prsluka" koji mesecima na ulicama izražavaju nezadovoljstvo radom vlade, što je ponekad praćeno i vandalizmom.

Prošle godine se u vreme proslave Praznika rada oko 1.200 maskiranih demonstranata sukobilo s interventnom policijom.

Sukobi su postali uobičajeni tokom nedeljnih protesta "Žutih prsluka" u Parizu i drugim gradovima, a očekuje se da će se i "Žuti prsluci" danas pojaviti na ulicama francuskih gradova.

XS
SM
MD
LG