Linkovi

Ljudski i životinjski otpad kao izvor energije


Teško je naučiti mlade žene kako da napreduju koristeći tehnologiju kada nemaju ni dovoljno svetla za učenje. To je bio problem sa kojim se susrela grupa devojaka u Kamerunu. Lideri tog projekta pod nazivom “Green Girls” obustavili su predavanja, usredsredili se na rešavanje tog problema i došli na sjajnu ideju.

Posao je prljav, ali su rezultati sjajni, i to bukvalno. “The Green Girls” odnosno projekat zelene devojke uči mlade žene kako da koriste tehnologiju, međutim vođe tog projekta, među kojima je i Monik Ntungia, su otkrile da imaju jedan veliki problem.

“Jedna od devojaka mi je prišla i rekla ‘gospođo, nemamo dovoljno osvetljenja pa ne znam kako da koristimo sve ove knjige koje ste nam dali’.“

Ispostavilo se da im je rešenje bilo ispred nosa. Članovi tog projekta su se udružili sa lokalnom kompanijom za proizvodnju električne energije i zajedno su instalirali opremu koja ljudski i životinjski otpad pretvara u energetski izvor. Sav materijal se samelje i ulije u tzv. bio-rastvor koji proizvodi biogas.

“Umesto što kupujemo butan za kuvanje, možemo da koristimo biogas jer je jeftiniji i ako sami pravimo biogas od kanalizacije, i kora od papaje ili banana onda ćemo moći da proizvodimo sopstvenu energiju za kuvanje ili struju u našim domovima”, kaže studentkinja Erika Loub.

Uz pomoć gasa može da se dobije svetlo a i napajanje za manje aparate u zemlji gde samo 50 odsto populacije ima redovan pristup struji. Taj projekat takođe uči žene o drugim načinima za dobijanje obnovljive energije, poput solarnih panela.

Učesnice projekta su do sada postavili biogas u preko tri hiljade domaćinstava, a potražnja konstantno raste.

XS
SM
MD
LG