Linkovi

Vasić: Vašington podržava napore Srbije


Ljubica Vasić, pomoćnica ministra spoljnih poslova Srbije.
Ljubica Vasić, pomoćnica ministra spoljnih poslova Srbije.

SAD podržavaju Srbiju na evropskom putu i prepoznaje korake koji je vlada Srbije preduzela kako bi obezbedila datum za početak pregovora, izjavila je pomoćnica ministra spoljnih poslova.

SAD podržavaju Srbiju na evropskom putu i prepoznaje korake koji je vlada Srbije preduzela kako bi obezbedila datum za početak pregovora sa EU, izjavila je u Vašingtonu Ljubica Vasić, pomoćnica ministra spoljnih poslova Srbije. U toku posete Sjedinjenim Državama, ona će razgovarati sa članovima kabineta potpredsednika Džozefa Bajdena, predstavnicima Stejt Departmenta i nevladinih organizacija, a održala je i predavanje u centru Vudro Vilson o izazovima sa kojima se Srbija suočava na putu ka EU.

Posle napretka koji je Srbija načinila u reformama, borbi protiv korupcije i razvoju regionalne saradnje, mnogi strateški partneri u EU veruju da Srbija zaslužuje datum za početak pregovora, izjavila je u Vašingtonu Ljubica Vasić. Ona dodaje da i SAD podržavaju Srbiju u tim nastojanjima, i prepoznaju napore načinjene u normalizaciji odnosa sa Prištinom i postizanju briselskog sporazuma. Vasić kaže da je, zahvaljujući svojoj otvorenosti u pregovorima, vlada Srbije stekla kredibilitet, i da je to pozitivno ocenjeno i u Vašingtonu.

Takodje bih istakla da je američka vlada prepoznala borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala kao važan korak ka primeni reformi, to je prvi korak ka uspehu koji nas vodi ka EU, i upravo na osnovu implementacije svih reformi mi možemo da se pozovemo na pravilnu implementaciju plana za Briselski sporazum", kaže Ljubica Vasić.

Vasić je istakla da Beograd "neće prihvatiti ništa što nije napisano u briselskom dogovoru", te da je potrebno više vremena za implementaciju plana zbog ozbiljnosti tog posla. Ona je navela da je, posle nedavne posete Briselu, ministar Ivan Mrkić uveren da će Srbija u junu dobiti zeleno svetlo za početak pregovora.

Datum će dati politički podsticaj zemlji a imaćemo mogućnost da radimo na jačanju kapaciteta, korišćenju tog infrastrukturnog i regionalnog pristupa. Pokazali smo zrelost i u regionalnoj saradnji i to je prepoznato kako u EU tako i u SAD, tako da je vlada Srbije zaista zaslužila da bude nagradjena za sve što je uradila u proteklom periodu.“

Vasić je odgovarala i na pitanja publike u Vudro Vilson Centru, koju je zanimalo kakvo je raspoloženje gradjana u pogledu pridruživanja Evropskoj uniji, da li postoji razmena iskustava u regionu, kako Srbija podnosi administrativne troškove procesa usaglašavanja sa evropskim zakonodavstvom, te kako bi se eventualni ulazak u Uniju odrazio, na primer, na srpske poljoprivrednike. Ona je je istakla da vlada razvija projekte na lokalnom nivou, kako bi se gradjani informisali i pripremili za trenutak pridruživanja Uniji. Takodje, u javnosti se razvija svest da prijem u EU nije važan samo zbog kredita i investicija, već zbog uspostavljanja vladavine zakona i stabilnih, funkcionalnih institucija u koje gradjani imaju poverenja, zaključila je Ljubica Vasić.
XS
SM
MD
LG