Linkovi

Vasić: SAD pozdravljaju napredak u reformama


Ljubica Vasić, pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije
Ljubica Vasić, pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije

SAD pozdravljaju napredak u reformama Srbije i visoko ocenjuju borbu protiv korupcije, kaže za naš program Ljubica Vasić, pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije.

SAD pozdravljaju napredak u reformama Srbije i visoko ocenjuju borbu protiv korupcije, izjavila je Ljubica Vasić, pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije i predsednica odbora za saradnju sa EU Saveta za medjunarodnu saradnju Srpske napredne stranke. Ona je u Vašingtonu prisustvovala molitvenom doručku, a u okviru boravka u SAD sastala se sa visokim zvaničnicima administracije, medju kojima su Čeri Danijels, specijalna savetnica potpredsednika Bajdena za Evropu i Rusiju, i Džonatan Mur, direktor direkcije za južnu i centralnu Evropu u Stejt Departmentu. Vasić se takodje sastala sa staferima u Kongresu i predstavnicima nevladinog sektora.

Glas Amerike: Kako vidite nivo srpsko-američkih odnosa trenutno i kako oni mogu dalje da se razvijaju s obzirom na neslaganja u pogledu Kosova?

Ljubica Vasić: "SAD su pozdravile napredak u reformskoj agendi koji je Srbija napravila u prethodnom periodu, visoko su ocenili borbu protiv korupcije, kao što je i EK ocenila akcije vlade Srbije na visokom nivou u domenu borbe protiv korupcije. Važno je da je Srbija detektovala šta je problem koji se gomilao godinama unazad i bez adekvatne borbe protiv korupcije nije moguće sprovesti unutrašnje reforme koje su Srbiji preko potrebne.

Što se tiče pitanja Kosova i Metohije, što je naravno bilo glavno pitanje koje se potezalo na sastancima, izneli smo jasan stav da je Republika Srbija spremna da sva spoljna pitnja rešeava dijalogom, ali i druga strana treba da bude svesna da svako pitanje koje se dešava na Kosovu i Metohiji ma koliko tehnički izgledalo politički problem i tako ga treba tretirati. Da bi se pronašlo adekvatno kompromisno rešenje potrebno je napraviti okvir u kojem će se to rešenje tražiti, te je u tom smislu pozdravljeno usvajanje rezolucije o KiM u Skupštini Srbije 12. januara ove godine, i pokazala se volja da se srpska strana sasluša i predstavi svoju agendu."

Glas Amerike: Kako vidite sastanak predsednika Srbije i Kosova, da li je ostvaren pomak veći od simboličnog?

Ljubica Vasić: "Pomak je činjenica da je sastanak održan. Potrebno je da se takvi sastanci održavaju zbog razmene mišljenja ali je potrebno i da se na Prištinu izvrši pritisak da prihvati realnost, da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova otežala pitanje aktivnosti i saradnje, ali ipak Srbija je pokazala spremnost da nastavi dijalog sa željom da se nadje rešenje i traži se kompromis, medjutim ne takav da samo jedna strana bude ta koja će da čini ustupke a druga bude pasivna. Dakle kompromis mora da bude u interesu obe strane i važno je da ljudi koji žive na KiM imaju obezbedjenu slobodu kretanja i da pitanje bezbednosti više ne bude problem nego nešto što se podrazumeva. Ključni izazov je da se obezbedi sloboda kretanja jer bez toga nema mogućnosti zapošljavanja, što za posledicu ima da Srbi žive u uslovima ispod svih socijalnih i ekonomskih standarda."

Glas Amerike: Evropski parlament je preporučio Evropskom savetu da što pre odredi datum za početak pregovora sa Srbijom, pozdravlja predanost vlade integracijama i insistira na daljim reformama. Šta će biti neposredni fokus rada i prioriteti narednih nekoliko meseci?

Ljubica Vasić: "Samo da se nastavi sa adekvatnom primenom standarda, da se zaustavi isprazno usvajanje evropskih vrednosti koje je bilo trend u prošlosti, fokusirati se na unutrašnje reforme, da Srbija može da zauzme adekvatno mesto na spoljnopolitičkoj sceni i pokaže da je ravan takmac i ima prepoznatljivu poziciju u pregovaračkim procesima, jer samo tako može da zauzme svoje mesto u zajedničkoj evropskoj politici."
XS
SM
MD
LG