Linkovi

'Ljubavni' hormon podstiče centre za seks i ljubav


Danas se širom sveta proslavlja Dan svetog Valentina, poznatiji kao Dan zaljubljenih, a naučnici su, taman na vreme, otkrili hormon koji podstiče centre u mozgu zadužene za seksualno uzbuđenje i romantičnu ljubav.

Ovog dana zaljubljenih, ljubav je svuda oko nas … ali i u nama, odnosno u mozgu.

Naučnici na Imperijal koledžu u Londonu kažu da prirodni hormon pod nazivom kispeptin, stimuliše centre u mozgu koji regulišu seks i ljubav.

U placebo-kontrolisanoj studiji, 29 mladića su dobili injekciju kispeptina, a zatim su im prikazane slike zaljubljenih parova dok su naučnici pratili rad njihovih mozgova pomoću magnetne rezonance.

“Tokom boravka u magnetnoj rezonanci obavljali su zadatke sa ciljem da aktiviraju određene centre u mozgu. Koristili smo te zadatke da aktiviramo centar za seksualno uzbuđenje i one za aktiviranje romantičnih senzora u mozgu tako što smo im pokazali slike. Posmatrajući smo zaključili da kispeptin pospešuje aktivnosti u vezi sa seksualnim uzbuđenjem i romantičnim strujanjem u mozgu”, objašnjava Aleksander Komnikos, endokrinolog na Imperija koledžu u Londonu.

Kispeptin imaju i muškarci i žene, i to je neophodan hormon za stimulaciju puberteta.

“Postoji veza, ne samo hormonska, ali i kod stimulacije reproduktivnih hormona i kako se u mozgu registruju seksualne slike i to je ono što je zanimljivo u ovom istraživanju; prvi put smo napravili vezu između tog hormona koji stimuliše reproduktivne organe i toga kako naš mozak procesuju seksualne slike”, kaže Valdžit Dilo, profesor na Imperijal koledžu u Londonu.

Kada su neprijatne slike bile pokazane učesnicima testa, kispeptin je aktivirao delove mozga povezane sa negativnim osećanjima, što povećava šanse za lečenje depresije. Druga potencijalna terapija je injekcija kojom bi se lečili seksualni poremećaji, koji su psihološke prirode.

XS
SM
MD
LG