Linkovi

Ljajić: Ove godine u Srbiji tri miliona turista


Posetioci Sabora trubača u Guči
Posetioci Sabora trubača u Guči

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić ove godine očekuje tri miliona turista u Srbiji i devizni prihod od od ove grane u visini od 1,2 milijarde evra.

Ambiciozan plan za Beograd i Srbiju, od milion, odnosno tri miliona turista, ministar očekuje da će biti premašen.

"U prvih šest meseci u Beogradu je bilo 444. 000 turista, a tek nas očekuju Bir fest i razne druge manifestacije, tako da će se sigurno ostavariti ta cifra od milion turista," kaže Ljajić.

Ministar navodi da su svi smeštajni kapaciteti u Sokobanji popunjeni do oktobra, da na Zlatiboru nema mesta ni u privatnom smeštaju, da je Beograd prepun turista.

U Srbiji je u prvih šest meseci bilo 1,4 miliona turista, a očekuju nas manifestacije - Guča, Nišvil, Roštiljijada i čitav niz drugih dešavanja, naveo je Ljajić.

On je podsetio da je prošle godine prihod od turizma bio 1,042 milijarde, a da se ove godine od turizma očekuje oko 1,2 milijarde evra.

Ministar kaže da je u pripremi i pet mera koje Srbija treba da preduzme kako bi ti rezultati bili još bolji, a to je pre svega poboljšanje infrastrukture, odnosno završetak Koridora 10 i 11, nove avio linije između Beograda i važnih evropskih i svetskih prestonica.

On smatra da treba poboljšati turističke procedure, samim tim i turističku ponudu koja, kako kaže, mora biti raznovrsnija. Za privlačenje novih turista u Srbiju, Ljajić kaže da je neophodna bolja, efikasnija i jeftinija promocija zemlje kao turističke destinacije.

XS
SM
MD
LG