Linkovi

Lista potencijalnih i potvrđenih terorista na testu federalnog suda


Vašingtonski Kapitol, sedište američkog Kongresa
Vašingtonski Kapitol, sedište američkog Kongresa

Nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. Sjedinjene Države oformile su bazu podataka o osobama za koje postoje sumnje ili je potvrđeno da su teroristi – kako bi im bio onemogućen ulazak u zemlju. Nedavno, jedan savezni sudija presudio je da je lista nesaglasna sa američkim Ustavom.

Veruje se da spisak Sekretarijata za unutrašnju bezbednost sadrži više od million imena stranaca i američkih državljana. Pojedince ne sprečava da se ukrcajavu na avionske letove – ali stavljanje imena na listu može da im ograniči slobodu kretanja. Dvadeset troje Amerikanaca muslimanske veroispovesti tužilo je američke vlasti jer su bili na listi. Federalni sud je u septembru presudio da je spisak neustavan. Hasan Šilbi bio je jedan od tužitelja u tom slučaju.

“Čekam petnaest godina. Toliko dugo me maltretiraju i targetiraju američke vlasti iako nisam učinio ništa loše. Tretiraju me kao građanina drugog reda – stigmatizovan sam, šikaniran, tretiran kao kriminalac", kaže Šilbi.

Tretiraju me kao građanina drugog reda – stigmatizovan sam, šikaniran, tretiran kao kriminalac: Hasan Šilbi
Tretiraju me kao građanina drugog reda – stigmatizovan sam, šikaniran, tretiran kao kriminalac: Hasan Šilbi

Kritičari baze podataka, uključujući i Savet američko-islamskih odnosa i Uniju za američke građanske slobode, tvrde da se radi o tajnoj listi nejasnih standarda na kojoj su se bez razloga našla pojedina imena.

Međutim, Ted Kruz, američki senator, predstavlja struju koja tvrdi da je lista presudna za bezbednost Amerike.

“Suočavamo se sa globalnim ratom i terorom radikalnih islamističkih terorista koji ubijaju Amerikance, kao i naše saveznike. Moramo biti budni u sprečavanju i zaustavljanju terorizma pre nego što se počini", smatra Kruz.

Federalni sud Entoni Trenga objavio je u presudi da spisak u svojoj sadašnjoj formi ne zadovoljava procesna prava koja američki Ustav obezbeđuje američkim građanima.

Lena Masri predstavnica nevladinog Saveta američko-islamskih odnosa navodi da nema znanog načina kako ukloniti podatke osobe čije se ime jednom nađe na listi.

“Tek treba da se pojave izmene – odnosno da na spisku više ne budu imena osoba koje su ušle u evidenciju – a u međuvremenu su formalno uklonjena sa liste", ukazuje Masri.

Federalni sud je u septembru presudio da je spisak neustavan
Federalni sud je u septembru presudio da je spisak neustavan

Sudskom presudom odlučeno je da okrivljeni i tužitelji treba da predlože izmene načina sastavljanja baze podataka o mogućim ili potvrđenim teroristima. Konačna presuda očekuje se krajem meseca.

XS
SM
MD
LG