Linkovi

Lideri islamskih zemalja osudili Trampovu odluku o Jerusalimu


Predsednik Palestine Mahmud Abas i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Palestine Mahmud Abas i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Lideri 22 islamske zemlje okupili su se u Istanbulu kako bi razmotrili odluku američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Skup se održava pod pokroviteljstvom 57 zemalja članica Organizacije islamske konferencije (OIC).

Hitan samit sazvao je turski predsednik Redžep Taip Erdogan čija je zemlja trenutno na čelu OIC. Erdogan je otvorio konferenciju i pozvao zemlje koje poštuju međunarodo pravo da okupirani Jerusalim proglase prestonicom Palestine.

Jednu od najžešćih kritika uputio je palestinski predsednik Mahmud Abas, koji je rekao da je Trampova odluka da proglasi Jerusalim prestonicom jevrejske države “zločin”.

"Sjedinjene Države su odlučile da izgube svoju ulogu I mogućnost da budu posrednik u političkom procesu. Mi više nećemo prihvatati nikakvu ulogu Amerike u političkom procesu jer je ona pristrasna. To je naš stav."

Među 22 državnika koji prisustvuju samitu su i jordanski kralj Abdulah II, azarbejdžanski predsednik Ilam Alijev, predsednik Bangladeša Abdul Hamid I predsednik Irana Hasan Rohani .

Ostaje otvoreno pitanje da li će gnev zbog Trampove odluke u vezi sa Jerusalimom navesti arapske lidere da premoste političke podele.

Saudijska Arabija je u svom saopštenju oštro kritikovala Trampovu odluku da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, nazvavši je “neopravdanom I neodgovornom” i “velikim nazadovanjem u pokušajima da se učini pomak u mirovnom procesu”.

XS
SM
MD
LG