Linkovi

Libija: Pobunjenici napreduju


Libijski pobunjenik prati kretanje snaga lojalnih Moameru Gadafiju

Libijski pobunjenici tvrde da su tokom noći probili odbrambene položaje libijske vojske u strateški važnom gradu Bregi, nekoliko sati pošto su im desetine zemalja dale politički podsticaj zvanično priznajući pobunjenički Prelazni nacionalni savet kao legitimnog predstavnika severno-afričke nacije.

Pobunjenici sa saopštili da su njihove snage probile prvu liniju fronta i da se pripremaju da krenu u novu ofanzivu do kraja dana. Prijavili su i veliki broj žrtava u nedavnim obračunima.

Bitke su nastavljene dan pošto je 30 i više zemalja, uključujući i Sjedinjene Države, u Istanbulu priznalo pobunjenički Prelazni nacionalni savet i proglasilo da libijski lider Moamer Gadafi više nema legitimitet.

Kontakt grupa za Libiju sastala se da bi ugovorila strategiju kako da osnaži libijske opozicione grupe i pomogne im u svrgavanju Gadafija posle 42-godišnje vladavine.

Gadafi je odbacio značaj diplomatskih priznanja pobunjenika u audio poruci koja je preneta hiljadama njegovih pristalica okupljenih u gradu Zlitanu.

XS
SM
MD
LG