Linkovi

Poziv na štrajk u Libiji


Protesti u Tripoliju
Protesti u Tripoliju

Ulice glavnog grada Libije su prazne, a stanovnici su postavili blokade duž puteva kako bi zaštitili svoje kvartove od eventualnog daljeg nasilja.

Većina poslovnica i škola u glavnom gradu Libije danas je zatvorena pošto su stanovnici pozvali na trodnevni opšti štrajk zbog nasilja paravojnih snaga u Tripoliju.

Ulice glavnog grada su prazne, a stanovnici su postavili blokade duž puteva kako bi zaštitili svoje kvartove od eventualnog daljeg nasilja.

U petak su u Libiji stradale bar 43 osobe, dok je preko 450 ranjeno kada su paravojne snage iz Misrate otvorile vatru na demonstrante koji su marširali zahtevajući da ta grupa napusti glavni grad. Funkcioneri navode da je broj mrtvih verovatno veći.

Libijski nacionalni kongres ili prelazni Parlament preduzeo je korake da raspusti pro-vladine paravojne snage, poznate kao Biro za revolucionarne operacije, inače odgovoran za prošlomesečnu kratkotrajnu otmicu libijskog premijera Ali Zeidana.

U međuvremenu, libijski bezbednosni funkcioneri su saopštili da su paravojne snage danas, u blizini aerodroma u Tripoliju, otele zamenika šefa obaveštajne službe Mustafu Nuhu.
XS
SM
MD
LG