Linkovi

Zakonodavci traže sankcije protiv Libije


Predsedavajuća Odbora za spoljne poslove u američkom Predstavničkom domu, Ileana Ros-Letinen, takođe je pozvala na uvođenje novih sankcija
Predsedavajuća Odbora za spoljne poslove u američkom Predstavničkom domu, Ileana Ros-Letinen, takođe je pozvala na uvođenje novih sankcija

Američki zakonodavci pozivaju Obaminu administraciju da pooštri reagovanje na primenu smrtonosne sile protiv demonstranata u Libiji. Neki od njih zalažu se za uvođenje američkih sankcija dok drugi traže uspostavljanje zone zabranjene za letenje u libijskom vazdušnom prostoru.

Demokratski senator Džon Keri rekao je juče da bi Bela kuća trebalo da razmotri obnavljanje sankcija koje je 2003. ukinuo predsednik Džordž Buš, kada se libijski lider Moamar Gadafi odrekao oružja masovnog uništenja. Keri je takođe pozvao američke i strane energetske kompanije da odmah obustave svoje operacije u Libiji sve dok njene snage ne obustave, kako ih je nazvao, "kukavičke" napade na civile.

Predsedavajuća Odbora za spoljne poslove u američkom Predstavničkom domu, Ileana Ros-Letinen, takođe je pozvala na uvođenje novih sankcija, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu putovanja libijskim funkcionerima.

Republikanski senator Džon Keri i nezavisni senator Džo Liberman pozvali su Obaminu administraciju da učestvuje u uspostavljanju zone zabranjene za letenje u Libiji kako bi se libijsko vazduhoplovstvo sprečilo da napada civile.

U jučerašnjim izjavama, predstavnici Obamine administracije nisu pominjali nikakve specifične mere protiv Libije, niti su pominjali Gadafija po imenu. Umesto toga više puta su ponovili osudu napada libijskih snaga ne demonstrante i izjavljivali da Vašington sarađuje sa drugim državama u donošenju odluke o tome kako da reaguje.

XS
SM
MD
LG