Linkovi

Raste pritisak na Gadafija


Evakuacija stranaca iz Libije se nastavlja
Evakuacija stranaca iz Libije se nastavlja

U svetu raste pritisak na libijskog lidera Moamera Gadafija, zbog primene oštrih mera prema opozicionim demonstrantima koje nailaze na opštu osudu.

SAD su zatvorile svoju ambasadu u Libiji i odlučile da uvedu unilateralne sankcije toj zemlji kako bi izvršile pritisak na režim da obustavi nasilje protiv demonstranata. Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je novinarima da su SAD obustavile kompletan rad svoje ambasade u Tripoliju i da će privremeno povući celo osoblje te ambasade. On je takodje naveo da je predsednik Barak Obama odlučio da SAD sprovedu unilateralne akcije protiv Libije i da se konsultuju sa medjunarodnim partnerima o "koordinisanim merama."

Američka državna sekretarka Hilari Klinton otputovaće u ponedeljak u Ženevu da se sastane sa članovima Saveta UN za ljudska prava, dok će sam predsednik Obama u Vašingtonu razgovarati sa generalnim sekretarom UN, Ban Ki-Munom, kako bi razmotrili koje pravne i diplomatske poteze mogu da povuku kako bi zaustavili nasilje u Libiji.

Za to vreme, Evropska unija odlučila je da uvede embargo na prodaju oružja Libiji, i uvede dodatne restriktivne mere, uključujući zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine Gadafiju i članovima njegove porodice.

Nemačka se zalaže za uvođenje širokog spektra sankcija EU protiv Libije. Agencija Asošijeted pres navodi nemačkog ministra inostranih poslova Gvida Vestervelea koji je rekao da se "nove sankcije ne mogu isključiti ".

U međuvremenu, generalni sekretar NATOa Anders Fog Rasmusen rekao je da će danas sazvati vanrednu sednicu Saveta NATOa radi diskusije o situaciji u Libiji.

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Navi Pilaj, rekla je da ima izveštaja o masovnim ubistvima u Libiji i da bi to trebalo da podstakne međunarodnu zajednicu da se umeša i zaustavi nasilje.

Pilaj je to izjavila na vanrednoj sednici Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, održanoj danas u Ženevi. Ona se založila za pokretanje nezavisne istrage o izveštajima da su libijske snage bezbednosti ubile ili ranile na hiljade Libijaca.

Takođe danas, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun, obratiće se Savetu bezbednosti UN, koji će se sastati radi diskusije o toj situaciji. Diplomate u Savetu bezbednosti navode da su Britanija i Francuska izradile nacrt rezolucije kojom se poziva na uvodjenje embarga na prodaju oružja, zabrana putovanja i zamrzavanje imovine pojedincima iz Libije.

XS
SM
MD
LG