Linkovi

Obama brani akcije u Libiji


Američki predsednik Barak Obama prilikom dolaska u zvaničnu posetu Čileu
Američki predsednik Barak Obama prilikom dolaska u zvaničnu posetu Čileu

Predsednik Barak Obama kaže da je američka politika da libijski lider Moamer Gadafi „treba da ode“, ali dodaje da to nije cilj medjunarodne vojne kampanje protiv pro-Gadfijevih snaga.

U govoru održanom juče u Čileu, predsednik Obama je branio odluku da započne napade u Libiji, rekavši da medjunarodna zajednica jednostavno „nije mogla da stoji po strani uz praznu retoriku“, dok Gadafi koristi vojsku protiv sopstvenog naroda.

Obama je rekao da američka vojna akcija u Libiji predstavlja podršku rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se odobrava uvođenje zone zabrane letenja. On je dodao da se taj mandat specifično odnosi na humanitarnu pretnju koju Gadafi predstavlja za sopstveni narod.

Predsednik Obama je rekao da su Sjedinjene Države predvodile prvu fazu misije zbog svojih sposobnosti, ali da će Vašington 'za nekoliko dana' predati rukovodeću ulogu drugim učesnicima. Predsednik je istakao da će arapski svet 'apsolutno' učestvovati.

Rusija i Kina traže prekid vatre

Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts, izjavio da bi se narednih dana mogao smanjiti intenzitet vazdušnih napada na Gadafijeve snage na osnovu rezolucije Ujedinjenih nacija.

Američki sekretar za odbranu je to na današnjem sastanku u Moskvi rekao svom kolegi Anatoliju Serdjukovu, dok je Rusija zatražila momentalni prekid vatre. Gejts je Serdjukovu pružio uveravanja da koalicija pod vođstvom Sjedinjenih Država čini sve da izbegne civilne žrtve. Ruski ministar odbrane je, međutim, ukazao da su u nekim od napada stradali nedužni civili i da bi najbolji put za zaštitu civila bio momentalni prekid vatre i dijalog Libijske vlade i pobunjeničkih snaga. Gejts je odbacio takve tvrdnje i ukazao da su podaci o broju žrtava koje objavljuje Gadafijeva vlada - "čista laž".

Kina takođe traži momentalni prekid vatre u Libiji, gde Sjedinjene Države, Francuska i druge zemlje vrše kaznene vazdušne napade kako bi zaštitili stanovnike istočnog dela te zemlje.

Napadi se vrše u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija, koja je prošle nedelje usvojena uz prećutnu saglasnost Kine. Predstavnica kineskog Ministarstva inostranih poslova Đijang Ju, danas je saopštila da Kina traži momentalni prekid neprijateljstava na svim stranama i početak razgovora o rešenju krize. Ona je naglasila da se Kina protivi "upotrebi sile čiji bi rezultat moglo da bude povećanje broja civilnih žrtava i humanitarne krize".

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan demantovao je da je njegova zemlja protiv učešća NATO'a u toj operaciji, ali je ukazao kako želi uveravanja da će misija biti kratka i da se neće završiti okupacijom.

A u Ujedinjenim nacijama Savet bezbednosti juče je odbio zahtev Libije za sazivanje hitne sednice. Savet je odlučio da se ponovo sastane danas i sasluša brifing generalnog sekretara o tome kako se rezolucija sprovodi.

XS
SM
MD
LG