Linkovi

Opustele ulice u Tripoliju


Libijci u Tobruku nastavili su danas da demonstriraju protiv vladavine Moamara Gadafija
Libijci u Tobruku nastavili su danas da demonstriraju protiv vladavine Moamara Gadafija

Očevici u libijskoj prestonici kažu da su mnoge ulice u sredu bile puste jer su se stanovnici plašili da izađu iz kuća, dan pošto je libijski lider Moamar Gadafi pozvao svoje pristalice da napadaju demonstrante protiv vlade.

Očevici su izjavili za strane novinske agencije da naoružane Gadafijeve pristalice i plaćenici lutaju gradom, prete ljudima okupljenim u grupe i povremeno otvaraju vatru.

Agencija Rojters međutim javlja da je situacija u Bengaziju, gde je revolt protiv Gadafija i započeo - potpuno drugačija. Tamo su, kako prenosi Rojters, hiljade ljudi izašle na ulice i slave, mašući zastavama i uz vatromet.

Dopisnica Glasa Amerike na egipatskoj granici sa Libijom izveštava o sličnoj sceni, gde "dobro naoružani ljudi" slave to što su preuzeli kontrolu nad istočnom pograničnom oblašću, raduju se i mašu zastavama koje su se koristile pre nego što je Gadafi preuzeo vlast. Prema njenim rečima u tom delu zemlje vlada haos, sobzirom da humanitarni radnici i Libijci iz inostranstva pokušavaju da uđu u zemlju da dostave namirnice ugroženima, dok stranci natovareni svojim stvarima, pokušavaju da pobegnu iz zemlje.

U svom prvom pojavljivanju na televiziji od početka ustanka, pre nedlju dana, Gadafi je obećao da će ostati na vlasti i pozvao pristalice da se silom suprotstavljaju opozicioni demonstrantima, koje je nazvao "bandama" i "teroristima". On je zapretio smrću svakome ko uzme oružje protiv Libije ili se bavi špijunažom.

Italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini izjavio je da postoje uverljivi izveštaji da je u libijskom ustanku koji traje nedelju dana poginulo oko hiljadu ljudi. On je takođe potvrdio da istočna polovina Libije više nije pod Gadafijevom kontrolom.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava, Hjuman rajts voč čije sedište je u Sjedinjenim Državama, saopštila je da je u Tripoliju od nedelje ubijeno najmanje 62 ljudi, pored 233 koliko je poginulo u ranijem nasilju, pretežno na istoku zemlje. Opozicione grupe kažu da je broj žrtava znatno veći.

Još jedan udarac nanet je Gadafiju juče, kada je njegov blizak saradnik, ministar unutrašnjih poslova Abdel Fatah Junis, objavio da prelazi na stranu ustanika. Mnogi drugi libijski funkcioneri, uključujući ministra pravde, diplomate i visoke oficire, takođe su proteklih dana prešli na stranu opozicije. Moamar Gadafi je došao na vlast pučem, 1969. godine.

Moguće sankcije protiv Libije

Američki Državni sekretarijat saopštio je da razmatra uvođenje sankcija protiv Libije zbog nasilnog obračuna tamošnje vlasti sa demonstrantima.

Filip Krouli, portparol Državnog sekretarijata
Filip Krouli, portparol Državnog sekretarijata

Portparol Stejt Departmenta Pi Džej Krouli izjavio je da Sjedinjene Države imaju nekoliko opcija za preduzimanje akcije protiv Libije, uključujući i bilateralne i multilateralne sankcije. On je međutim naglasio da je važno da bilo koji koraci koje SAD preduzmu budu u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom.

Evropska unija već je odlučila da pripremi sankcije, pre svega zabranu viza i zamrzavanje imovine, za šta se zalaže i francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Ubijanje demonstranata u Libiji osudio je i predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad, koji je poteze vlade u Tripoliju nazvao "nezamislivim".

Ahmadinedžad je poručio da arapski lideri moraju da slušaju svoj narod i zapitao kako je moguće da lideri mogu da upotrebe automatske pušte, tenkove i bombe protiv svojih građana. Iranski predsednik predvideo je da će se nemiri u Sevrnoj Africi i na Bliskom istoku raširirti i na druge kontinente uključujući Evropu i Severnu Ameriku.

XS
SM
MD
LG