Linkovi

Nemiri u Libiji


Pristalice libijskog predsednika okupile su se u Tripoliju istovremeno dok aktivisti opozicije održavaju skup nazvan "nacionalni dan gneva"
Pristalice libijskog predsednika okupile su se u Tripoliju istovremeno dok aktivisti opozicije održavaju skup nazvan "nacionalni dan gneva"

Stotine pristalica libijskog lidera Moamara Gadafija okupile su se danas u prestonici Tripoliju, na dan koji su opozicioni aktivisti nazvali nacionalnim "danom gnevnih protesta" inspirisanih ustancima u Egiptu i Tunisu.

Pozivajući se na opozicione sajtove i jednog aktivistu agencija Asošijeted pres navodi da su se antivladini demonstranti oglušili o zabranu i okupili se na ulicama četiri grada. U međuvremenu, organizacija za odbranu ljudskih prava, Hjuman rajts voč, sa sedištem u Sjedinjenim Državama, saopštila je da su libijske snage bezbednosti uoči protesta uhapsile najmanje 14 aktivista.

Opozicioni lideri u inostranstvu, libijske grupe za ljudska prava i aktivisti na internetu koristili su medije za druženje da sazovu "dan gnevnih protesta", posle jučerašnjih sukoba snaga bezbednosti sa prodemokratskim demonstrantima.

Organizatori kažu da žele da se podsete na 17. februar, godišnjicu dva krvava događaja u gotovo 42-godišnjoj vladavini predsednika Gadafija. Toga dana 1987. godine Libija je javno pogubila devet mladih muškaraca optuženih za izdaju. 2006. libijska policija je silom rasterala protest ispred italijanskog konzulata u Bengaziju, ubivši više od 10 ljudi.

XS
SM
MD
LG