Linkovi

Gadafi gubi podršku


Libijski lider Muamer Gadafi dao je izjavu za libijsku državnu televiziju sedeći u kombiju i držeći u ruci veliki kišobran
Libijski lider Muamer Gadafi dao je izjavu za libijsku državnu televiziju sedeći u kombiju i držeći u ruci veliki kišobran

Libijski lider Moamar Gadafi gubi podršku među ključnim ličnostima svoje vlade dok libijski funkcioneri u zemlji i van nje podnose ostavke i izjavljuju da se neće vratiti u zemlju, reagujući na žestoke mere preduzete protiv demonstranata koji traže njegovo smenjivanje.

Gadafi se juče na kratko pojavio na televiziji rekavši da je u libijskoj prestonici, a ne u Venecueli. On je to izjavio sedeći na prednjem sedištu kombi vozila i držeći u ruci veliki kišobran. Bila je to njegova prva izjava u javnosti otkada su prošlog ponedeljka demonstracije izbile najpre na istoku zemlje, a zatim se proširile i na Tripoli. Te demonstracije predstavljaju najveći izazov Gadafijevoj vladavini koja traje već gotovo 42 godine.

Libijske diplomate u nekoliko zemalja saopštile su da prekidaju odnose sa Gadafijem u znak protesta protiv napada njegovih snaga na antivladine demonstrante. Libijski ambasador u Sjedinjenim Državama, Ali Auđali, pozvao je libijskog lidera da preda vlast. Nekoliko drugih libijskih ambasadora podnelo je ostavke, među njima ambasadori u Indiji i Indoneziji, kao i jedan viši diplomata u Kini.

Libijske ambasade u Maleziji i Australiji saopštile su da više ne zastupaju Gadafija. U Libiji, ostavku je podneo ministar pravde Mustafa Abdel-Džalil, dok su dva libijska lovačka aviona sletela na Maltu, a njihovi piloti zatražili azil, rekavši da su prebegli jer su dobili naređenja da napadaju demonstrante.

Očevici u Tripoliju kažu da su juče libijski helikopteri i ratni avioni napali civilna područja grada, dok su afrički plaćenici i Gadafijeve pristalice pucali nasumično kako bi zastrašili stanovništvo. Libijska državna televizija danas je tvrdila da su izveštaji stranih medija o masakrima "laži", čiji cilj je potkopavanje morala stanovništva.

Nešto ranije, libijska televizija saopštila je da snage lojalne predsedniku Gadafiju napadaju "skrovišta sabotera", ali nije iznela nikakve pojedinosti. Takođe je navedena izjava Gadafijevog sina Saifa al-Islama Gadafija, koji je rekao da ratni avioni napadaju samo skladišta municije.

Organizacija Hjuman rajts voč kaže da je u ustanku do sada poginulo 233 ljudi, pretežno na istoku zemlje, koji je kako izgleda pod kontrolom antigadafijevskih snaga. Ta cifra ne obuhvata moguće žrtve jučerašnjeg nasilja u Tripoliju.

XS
SM
MD
LG