Linkovi

Pucnji na demonstrante u Tripoliju


Demonstranti protiv vlade stoje na tenku kraj trga u Bengaziju
Demonstranti protiv vlade stoje na tenku kraj trga u Bengaziju

Demonstranti u Libiji pokrenuli su novu akciju za svrgavanje dugogodišnjeg lidera Moamera Gadafija, iako je na njih u prestonici otvorena vatra.

Novinske agencije navode izjave stanovnika Tripolija da su snage lojalne Gadafiju pucale u nastojanju da rasteraju demonstrante, koji su marširali posle molitve petkom.

Gadafijevi protivnici pozvali su ljude da demonstriraju posle današnje molitve.

U međuvremenu, pobunjeničke snage kažu da kontrolišu istočni deo zemlje i da podrška pokretu protiv Gadafija raste i na zapadu, koji je ranije bio njegovo uporište.

Procenjuje se da je juče oko 23 ljudi poginulo u nasilju koje je izbilo u gradu Zavija, 50 kilometara zapadno od Tripolija. Ima izveštaja o jakim sukobima i u gradu Misurata.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru za libijsku državnu televiziju Gadafi je optužio svoje protivnike da su pod uticajem Osame bin Ladena.

U dugom govoru Gadafi se obratio građanima Zavije rekavši da su snage Al-kaide dale halucinogene droge omladini tog grada kako bi podstakli nemire. Nezavisni izveštači ne povezuju Al-Kaidu sa ustankom u Libiji.

U međuvremenu, ima izveštaja da je Gadafija napustio njegov bliski savetnik Ahmed Gadaf al-Dam. Mnogi libijski ambasadori u svetu, ministar pravde i ministar unutrašnjih poslova takođe su stali na stranu demonstranata.

Naoružani pripadnici paravojski i Gadafijeve pristalice navodno kruže Tripolijem u džipovima pucajući na protivnike režima. Takođe se kaže da agenti bezbednosti tragaju za ljudima koji se smatraju nelojalnim režimu.

XS
SM
MD
LG