Linkovi

Libija: Nastavak sukoba, jača uloga NATO


Uništena vojna vozila u mornaričkoj bazi u blizini Tripolija posle vazdušnih napada koalicionih snaga, 22. mart 2011.

Eksplozije i protiv-vazdušna paljba odjekivali su rano jutros Tripolijem, samo nekoliko sati pošto je libijski predsednik Moamer Gadafi obećao da će izaći kao pobednik u borbi protiv pobunjenika i međunarodnih snaga.

U svom prvom javnom obraćanju posle nedelju dana, Gadafi je rekao svojim pristalicama, okupljenim u kompleksu njegovih zgrada u Tripoliju, da je zemlja spremna za borbu, bez obzira koliko će ona biti dugotrajna.

“Ovo je novi krstaški rat, krstaški rat protiv islama. Živeo islam svugde u svetu. Svi islamski borci, pridružite se borbi. Demonstrirajte na svakom mestu, u Aziji, Africi, Americi i Evropi.”

I dok koalicione snage nastavljaju operacije u Libiji, Gadafijeve snage pojačavaju napade na gradove koje drže pobunjenici. U najnovijim borbama, Gadafijeve pristalice su snajperima, tenkovima i artiljerijskom vatrom zasipale gradove Misratu i Zintan.

Taktički komandant koalicionih snaga, izjavio je da je iz obaveštajnih izvora potvrđeno da Gadafijeve snage u Misrati napadaju civile i krše rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Američki predsednik Barak Obama je zatražio da se vladine snage povuku iz Misrata i niza drugih gradova.

“Do sada smo barem uspešno potiskivali njegove snage, tako da je pošteđen grad Bengazi sa 700 hiljada stanovnika, kojima je pretio da neće imati milosti.”

Međunarodne koalicione snage su uvele zonu zabrane letenja iznad Bengazija, koji je uporište pobunjenika. Zahvaljujući sve većoj podršci, koalicija planira da proširi zonu hiljadu kilometara prema zapadu, sve do prestonice Tripolija.

XS
SM
MD
LG