Linkovi

Libija: Naredjenje za raspuštanje paramilicija


Protesti u Libiji protiv Ansar al-Šarija brigada i drugih islamskih paramilicija
Protesti u Libiji protiv Ansar al-Šarija brigada i drugih islamskih paramilicija

Predsednik Libije Magarijef je saopštio da će raspustiti sve milicije i vojne logore koji dejstvuju van državne kontrole

Lider prelaznih libijskih vlasti, predsednik Nacionalne skupštine Muhamed el-Magarijef, naredio je raspuštanje paramilicija posle velikih protesta i sve većeg nezadovoljstva javnosti zbog njihovog delovanja.

Magarijef je saopštio da će raspustiti sve milicije i vojne logore koji dejstvuju van državne kontrole. Prethodno su vlasti juče preuzele kontrolu milicijskih baza u Bengaziju, posle sukoba u kojima je 11 ljudi poginulo, a više od 60 ranjeno. Ti sukobi oko logora džihadističke milicije su izbili posle velikih protesta u petak, u kojima su učestvovale hiljade Libijaca koji traže raspuštanje paramilicijskih organizacija.

Demonstranti su izbacili džihadističku miliciju Ansar al-Šarija iz njenog sedišta i zauzeli baze drugih oružanih milicija u Bengaziju. Ansar al-Šarija je povezana sa ubistvom četvorice Amerikanaca u američkom konzulatu početkom meseca u Bengaziju, među kojima je i američki ambasador u Libiji Kristofer Stivens. Ta organizacija demantuje optužbe.

Napad na konzulat se vremenski podudario sa protestima povodom antiislamskog amaterskog filma proizvedenog u Sjedinjenim Državama.
XS
SM
MD
LG