Linkovi

Evakuacija stranaca iz Libije


Aerodrom u Tripoliju
Aerodrom u Tripoliju

Britanski sekretar za inostrane poslove, Vilijam Hejg, kaže da je njegova zemlja ponovo stacionirala ratni brod kraljevske mornarice Kamberlend bliže Libiji, kako bi pomogao u nastojanjima na evakuaciji, dok druge vlade šalju avione i brodove u tu severnoafričku zemlju u cilju evakuacije hiljada svojih državljana zatečenih krvavim nemirima.

Egipatski ministar inostranih poslova, Ahmed Abul Geit, danas je rekao da Kairo šalje vojne i civilne avione u Libiju kako bi prebacio kući stotine hiljada Egipćana koji tamo žive. Medjutim, on je istakao da Egipatski avoni neće sletati u istočni libijski grad Bengazi, zbog toga što je tamošnji aerodrom uništen.

Egipatske bezbednosne snage navode da su novi vojni vladari u Kairu takodje naredili pojačanje snaga sa egipatske strane granice sa Libijom u odgovoru na nemire u toj zemlji.
Egipatske vlasti su takođe produžile radno vreme graničnog prelaza Salum i poslale medicinske timove na to mesto da pruže pomoć hiljadama Egipćana koji beže kopnenim putem.

Turska vlada je saopštila da je poslala nekoliko brodova ka libijskoj obali kako bi pokupili hiljade turskih radnika zatečenih u Bengaziju, jednom od gradova najteže pogodjenih nasiljem. Mnogi turski državljani danas su se okupili na stadionu u Bengaziju, čekajući dolazak brodova u gradsku luku.

Turska je saopštila da u Libiji živi 25 hiljada njenih državljana, od kojih mnogi rade na gradilištima. Tunis navodi da je preko 3000 Tunižana već pobeglo iz Libije, uglavnom kopnenim putem, dok drugi čekaju na avionski transport.

XS
SM
MD
LG