Linkovi

Samit o Libiji: Nastavak vojnog pritiska


Predstavnici više od 40 vlada i medjunarodnih organizacija okupili su se u Londonu razmatrajući budućnost Libije bez Gadafija.
Predstavnici više od 40 vlada i medjunarodnih organizacija okupili su se u Londonu razmatrajući budućnost Libije bez Gadafija.

Svetski lideri okupili su se na samitu u Londonu, gde su se dogovorili da nastave vazdušne udare na Libiju dok se lider Moamer Gadafi ne povinuje uslovima rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Učesnici su se takodje dogovorili da uspostave kontakt grupu za Libiju, čiji će prvi sastanak biti održan u Kataru. Konferenciji nisu prisustvovali predstavnici libijske vlade.

Na konferenciji u londonskom Lankaster Hausu, državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da su svetske sile sprečile masakr tako što su vazdušnim napadima onesposobile Gadafijevu vojsku.

Moramo da nastavimo da se zalažemo za viši cilj – a to je Libija koja ne pripada diktatoru nego libijskom narodu. Ne možemo i ne smemo da svoju volju namećemo libijskom narodu, ali moramo i možemo da stojimo uz njega dok bira svoju sudbinu. Moramo da jedinstveno podržimo tranziciju koja vodi ka tome. Slažemo se sa Arapskom ligom da je Gadafi izgubio legitimitet da predvodi Libiju, i slažemo se sa Afričkom unijom o potrebi demokratske tranzicije“.

Britanski premijer Dejvid Kameron istakao je da je potrebno ojačati sankcije UN i izvršiti još snažniji pritisak na Gadafijev režim.

Moramo da obezbedimo brze isporuke humanitarne pomoći, tamo gde je potrebna, uključujući novooslobođene gradove, i moramo pomoći libijskom narodu da isplanira svoju budućnost posle ovog konflikta”.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun obećao je da će predvoditi svetske napore da se pomogne Libijcima, i ponovo pozvao na prekid sukoba između pobunjenika i pro-vladinih snaga.

U više navrata sam pozivao na hitan prekid vatre i pozivao da se obezbedi neograničen pristup humanitarnim isporukama u svim delovima zemlje. Moj specijalni izaslanik vratiće se u Libiju na razgovore sa liderima vlade i opozicije”.

Pobunjenički Prelazni nacionalni savet nije bio pozvan na samu konferenciju, ali su njegov predstavnik Mahmud Džibril i drugi zvaničnici održali razgovore na marginama tog skupa. Koordinator saveta Guma El-Gamati, na konferenciji za novinare izjavio je da je libijski narod 42 godine živeo pod tiranskim, diktatorskim režimom.

Prava težnja libijskog naroda je da budemo slobodni, i živimo u ustavnom demokratskom sistemu, u kojem postoji vladavina zakona i garantovane su sve ključne slobode“.

Predstavnik Saveta Mahmud Šaman rekao je da pobunjenici cene političku podršku, ali da im je potrebna pomoć u oružju, pošto bez njega ne mogu da savladaju Gadafijeve snage. Međutim, američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja je ranije danas razgovarala sa predstanvikom opozicije Mahmudom Džibrilom, rekla je da Obamina administracija nije donela odluku da naoruža pobunjenike, te da na konferenciji nije postojao konsenzus o tom pitanju.


XS
SM
MD
LG