Linkovi

Pojačani napadi na Libiju


Libijski pobunjenici pokušavaju da zauzmu gradove koje su preuzele snage odane Moameru Gadafiju
Libijski pobunjenici pokušavaju da zauzmu gradove koje su preuzele snage odane Moameru Gadafiju

Sjedinjene Države i njihovi saveznici pojačali su svoje napade na snage lojalne libijskom predsedniku Moameru Gadafiju, zaustavivši njihovo napredovanje ka pobunjeničkom uporištu Bengaziju. Istovremeno, Gadafi je obećao da će odbaciti, kako je rekao, "neprijateljske hrišćanske države".

Jučerašnji drugi talas napada pretežno američkih lovačkih aviona i bombardera imao je za cilj libijske kopnene snage i protivavionsku odbranu, čemu je prethodio subotnji baraž krstarećih raketa Tomahavk, lasiranih sa brodova. Američki funkcioneri kažu da su ti napadi uglavnom ućutkali Gadafijevu protivavionsku odbranu.

Kasno u nedelju, snažne eksplozije uzdrmale su prestonicu Tripoli, kada je pogođena i teško oštećena jedna administrativna zgrada na samo nekoliko metara od Gadafijevog šatora, u njegovom ogromnom ličnom kompleksu.

"Ljudi, civili, porodice, deca, muškarci i žene, došli su odasvud kako bi dan i noć štitili ovu lokaciju, a raketa je pala na samo 50 do 100 metara od njih", rekao je predstavnik libijske vlade, Amr Musa.

Ali američki funkcioneri kažu da libijski lider nije bio meta. Posle pada mraka u Tripoliju se ponovo čula protivavionska vatra.

Pobunjeničke snage, koje su samo dan ranije trpele udarce od lojalističkih snaga, počele su da se pregrupišu na istoku pošto su saveznički avioni uništili na desetine vladinih oklopnih vozila u blizini Bengazija, ostavivši polje izgorelih olupina duž obalnog puta ka gradu.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts rekao je da Vašington očekuje da kontrolu nad misijom uskoro preda koaliciji.

"Očekujemo da ćemo kroz nekoliko dana moći da primarnu odgovornost prepustimo drugima. Nastavićemo da pružamo podršku koaliciji, bićemo članovi koalicije, imaćemo vojnu ulogu u koaliciji, ali nećemo imati primarnu ulogu", rekao je Robert Gejts.

Zona zabrane letenja, koju su odobrile Ujedinjene nacije, ima za cilj zaštitu libijskih civila od snaga lojalnih Gadafiju, koji pokušava da uguši jednomesečni ustanak protiv njegove 42-godišnje vladavine.

Iako su njegove oružane snage pod napadima, Gadafi je obećao da će izdržati dugi rat protiv međunarodne koalicije koji je nazvao agresijom kolonijalnih krstaša.

U međuvremenu, američki predsednik Barak Obama će danas, tokom posete Čileu, prvi put odgovarati na pitanja novinara od početka napada na Libiju.

XS
SM
MD
LG