Linkovi

Zuma bez uspeha u pregovorima sa Gadafijem


Sastanak Gadafija i Zume u Tripoliju
Sastanak Gadafija i Zume u Tripoliju

Američka državna sekretarka Hilari Klinton iduće nedelje putuje u Ujedinjene Arapske Emirate na sastanak takozvane Kontakt grupe za Libiju. U međuvremenu, italijanski ministar inostranih poslova, Franko Fratini, otvorio je konzulat u uporištu libijskih pobunjenika Bengaziju i rekao da je Gadafijev režim propao. Fratini je objasnio da je Gadafi izgubio podršku i svoje baze u zemlji i međunarodne zajednice. Prethodno, južnoafrički predsednik Džejkob Zuma nije postigao veći uspeh u posredovanju u sklapanju libijskog mirovnog sporazuma na razgovorima sa vođom Moamerom Gadafijem, dok se osam visokih oficira svrstalo u red najnovijih istaknutih ličnosti koje su prekinule veze sa Libijskom vladom.

Predsednik Zuma je izjavio za libijske medije da Gadafi traži da prekid vatre obuhvati i prekid bombardovanja NATO-a, što je uslov koji je odbačen i prošlog meseca, tokom prethodne posredničke misije južnoafričkog predsednika.

„On je istakao da libijskom narodu treba dati priliku da međusobno razgovara o rešavanju svojih problema i da je prema tome spreman da sprovede ‘mapu mira’ Afričke unije“.

Libijska televizija je emitovala snimak Gadafijevog susreta sa Zumom, što je prvo javno pojavljivanje libijskog vođe od 11. maja. Zuma takođe nije rekao da li je libijski vođa spreman da preda vlast, što je glavni zahtev pobunjenika, koji su odmah odbacili najnoviju ponudu.

„Ne mislim da će tu biti bilo kakvih inicijativa. Sadašnja rasprava u međunarodnoj zajednici uopšte je promenjena. Ona sada ne govori o političkim inicijativama, nego, većina njih, o preduzimanju određenih mera za Gadafijev odlazak“, kaže Fathi Badža, ministar inostranih poslova libijskih pobunjenika.

U međuvremenu, osam visokih oficira libijske armije je juče održalo konferenciju za novinare u Rimu, na kojoj su tvrdili da su zajedno sa još 120 vojnika nedavno pobegli iz Libije.

„Snage NATO-a sada parališu vojnu efikasnost libijske armije i ja bih rekao da je njihova borbena snaga sada svega 20 odsto u odnosu na raniju efikasnost“,
rekao je general Melud Masud Halasa, koji je prebegao iz Libije.

Nastup pet generala, dva pukovnika i majora, organozovala je Italijanska vlada.

XS
SM
MD
LG