Linkovi

Mekejn u poseti pobunjenicima


Američki republikanski senator Džon Mekejn (desno) u pratnji predstavnika Libijskog nacionalnog prelaznog saveta Abdula Hafiza Goge, obilazi štab libijskih pobunjenika u Bengaziju

Američki senator Džon Mekejn obišao je danas uporište libijskih pobunjenika Bengazi i založio se za to da Sjedinjene Države i druge svetske sile priznaju prelazni savet pobunjenika.

Mekejn je rekao da će zahtevati da Obamina administracija odobri veća finansijska sredstva pobunjenicima kako bi se, kako je rekao "ova stvar završila" i libijski lider Moamer Gadafi uklonio sa vlasti. Mekejn je takođe pozvao da se zamrznuta sredstva libijske vlade prenesu pobunjenicima.

Tokom svoje nenajavljene posete američki republikanski senator sastao se sa liderima libijske opozicije, posetio ranjenike i pozdravljao se sa Libijcima na ulici.

Kratko vreme po dolasku u Bengazi, u kome je sedište libijske opozicije, Mekejn je rekao novinarima da su pobunjenici njegovi "heroji".

Taj dugogodišnji američki senator jedan je od onih koji su se snažno zalagali za vojnu intervenciju u Libiji. Do njegove posete došlo je samo dan pošto su Sjedinjene Države počele da koriste bespilotne borbene avione za pružanje podrške vojnoj misiji NATOa u Libiji.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts rekao je juče da je predsednik Barak Obama odobrio korišćenje bespilotnih aviona sa daljinskim upravljanjem, koji su u stanju da sprovode precizne raketne napade.

Funkcioneri kažu da su bespilotni avioni posebno upotrebljivi u gradskim područjima, kao što je grad Misrata, jer mogu da lete nisko i preciznije gađaju ciljeve u gusto naseljenim mestima.

Vođe pobunjenika u Libiji već neko vreme traže od NATOa da proširi operacije u Misrati, koja je pod opsadom Gadafijevih snaga. Grupe za ljudska prava kažu da je tokom više od šest nedelja borbi u tom gradu poginulo nekoliko stotina ljudi.

Takođe juče, pobunjenici u zapadnom delu Libije saopštili su da su posle žestokih borbi sa vladinim snagama prezeli kontrolu nad jednim zabačenim graničnim prelazom prema Tunisu. Novinske agencije javljaju da je možda do stotinu libijskih vojnika prešlo u Tunis i predalo se tamošnjim vlastima. Pomenuti granični prelaz nalazi se na oko 240 kilometara jugozapadno od Tripolija.

XS
SM
MD
LG