Linkovi

NATO napao Sirtu


NATO napao Sirtu
NATO napao Sirtu

Avioni NATOa napali su danas Sirtu, rodni grad libijskog lidera Moamera Gadafija, dok se pobunjenici pripremaju za zauzimanje tog grada.

Pobunjenici su danas nastavili da stežu obruč oko progadafijevih snaga, kako sve više opozicionih boraca stiže u Tripoli. Pobunjenička prelazna vlada takođe je premestila sedište svojih operacija u prestonicu.

Odvojeno od toga, Međunarodna organizacija za migracije saopštila je da je poslala još jedan brod u Tripoli radi izbavljenja stranih državljana i dovođenja oko 50 humanitarnih radnika. Brod je kasno sinoć isplovio iz Tripolija sa 263-je stranaca.

U libijskoj prestonici su se juče vodile žestoke borbe pošto je Gadafi u kratkoj poruci preko radija bodrio svoje pristalice i osudio strane zemlje zbog njihove umešanosti u taj konflikt.

U međuvremenu, strani dopisnici u Tripoliju videli su tela 40 ljudi koji su po svemu sudeći bili pogubljeni. Nije poznato ko ih je ubio, ali neke od žrtava bili su po svemu sudeći Afrikanci tamne boje kože, koji sačinjavaju veći deo Gadafijeve vojske.

U Vašingtonu, Američki državni sekretarijat je saopštio da veruje da su libijske zalihe bojnih otrova i niskoobogaćenog uranijuma bezbedne, ali da je i dalje zabrinut zbog dostupnosti protivavionskih raketa koje se ispaljuju sa ramena.

U okviru drugog razvoja događaja, bivši Gadafijev bliski saradnik, Abdel Salam Džalud, rekao je da pregovara sa opozicionim snagama o osnivanju nove političke stranke. Džalud, koji je prošle nedelje prebegao u Italiju, rekao je da bi ta stranka bila nacionalistička, liberalna i sekularna.

XS
SM
MD
LG