Linkovi

Gadafijeve snage potiskuju pobunjenike


Pobunjenici kraj jednog od protivavionskih oruđa, u blizini rafinerije Ras Lanuf

Avioni libijskih snaga su napali naftni pogon As Sidr u blizini grada Ras Lanufa na istoku zemlje koji kontrolišu pobunjenici, pokušavajući da potisnu opozicione snage koje nastoje da svrgnu libijskog lidera Moamera Gadafija.

Bombe su izazvale požar i visok stub gustog dima, ali nema izvešaja o žrtvama. Gadafijeve snage su takođe bombardovale pobunjeničke položaje zapadno od Ras Lanufa i naterale pobunjenike na povlačenje.

Snage Libijske vlade takođe stežu obruč oko Zavije na zapadu, na području pod kontrolom pobunjenika, koje je najbliže centru Gadafijeve moći - prestonici Tripoliju.

Dok se borbe libijskih trupa i pobunjenika koji žele da svrgnu s vlasti Moamera Gadafija nastavljaju, humanitarne agencije se bore da razreše krizu sa izbeglicama.

Libijske granične prelaze preplavile su hiljade stranih radnika koji beže od sukoba, a međunarodni humanitarni radnici kažu da mnogi od njih i dalje ne mogu da se izvuku iz zemlje.

U najnovijim izveštajima, navode se izjave begunaca o surovom postupanju pripadnika Gadafijevih snaga sa onima koji žele da pobegnu od sukoba, dok mnoge od izbeglica iz podsaharske Afrike, napadaju i naoružani pobunjenici, jer im liče na tamnopute afričke plaćenike, koje je Gadafi navodno doveo da uguše ustanak.

XS
SM
MD
LG