Linkovi

Potraga za Gadafijem


Libijski pobunjenik u jednoj od raskošnih soba u ogromnom kompleksu Moamera Gadafija, u Tripoliju
Libijski pobunjenik u jednoj od raskošnih soba u ogromnom kompleksu Moamera Gadafija, u Tripoliju

Britanija je saopštila da NATO pomaže libijskim pobunjenicima u potrazi za Moamerom Gadafijem i članovima njegovog režima, dok pobunjenici nude nagradu za njegovo hvatanje.

Britanski ministar odbrane Liam Foks izjavio je za britanski TV kanal Skaj njuz da NATO daje pobunjenicima obaveštajne podatke i osmatračku opremu, kako bi pomogao u traganju za libijskim liderom.

Opozicione snage sada tvrde da kontrolišu 90 odsto zemlje, ali i dalje nije poznato gde se Gadafi nalazi. Američki funkcioneri izrazili su uverenje da je on još uvek u Libiji.

Lider libijskog Prelaznog nacionalnog saveta, Mustafa Abdel Džalil, rekao je juče da pomenuti savet podržava odluku nekih libijskih privrednika koji nude nagradu od milion i 670 hiljada dolara, u nastojanju da ubrzaju Gadafijevo hapšenje.

Džalil je rekao da libijski savet želi da se Gadafiju sudi u Libiji, a ne pred Međunarodnim krivičnim sudom, u Hagu. Taj sud raspisao je poternicu za Gadafijem zbog sumnje da je odgovoran za ratne zločine.

U međuvremenu, Međunarodna organizacija za migracije saopštila je da je jedan brod, poslat da preuzme strane državljane zatečene u Tripoliju, uspeo da pristane u luci posle višednevnog čekanja da se bezbednosna situacija u gradu popravi. Predstavnica pomenute organizacije izrazila je optimizam da će evakuacija moći da se sprovede danas, dodajući da još jedan brod plovi ka Tripoliju sa istim zadatkom.

Libijski pobunjenici učvrstili su svoju kontrolu nad libijskom prestonicom i drugim delovima zemlje, ali kažu da grupice Gadafijevih pristalica još pružaju žestok otpor. Žestoke borbe vode se oko aerodroma u Tripoliju, za koji opozicija kaže da je u njenim rukama, kao i u Zuari, gradu zapadno od Tripolija, nedaleko do Sirtea, rodnog grada Moamera Gadafija.

XS
SM
MD
LG