Linkovi

Libija: Zarobljen Abdulah al-Senusi


Bivši šef libijske obaveštajne službe Abdulah al-Senusi
Bivši šef libijske obaveštajne službe Abdulah al-Senusi

Libijski funkcioneri su saopštili da je danas na jugu zemlje zarobljen i bivši šef obaveštaje službe Moamera Gadafija, Abdulah al-Senusi, dan pošto su pripadnici snaga prelaznih vlasti zarobili Saifa al-Islam Gadafija, sina pokojnog diktatora. Istovremeno, Libijska prelazna vlada se priprema za razgovore sa predstavnicima Međunarodnog krivičnog suda o mestu suđenja zarobljenom sinu pokojnog libijskog diktatora Moamera Gadafija.

Tužilac međunarodnog suda Luis Moreno Okampo, izjavio je da će iduće nedelje otputovati u Libiju da razmotri detalje suđenja. Pripadnici lokalne milicije u Zintanu na zapadu zemlje, zarobili su juče ujutru Seifa al-Islama u pustinji na jugu. Libijske prelazne vlasti su potom organizovale njegov transport avionom u Zintan. Neki libijski funkcioneri traže da se bivšem nasledniku Moamera Gadafija sudi u Libiji. Međunarodni krivični sud sa sedištem u Holandiji, u junu je izdao naloge za hapšenje Seifa al-Islama, njegovog oca i šefa Gadafijeve obaveštajne službe, na osnovu optužbe za zločine protiv čovečnosti počinjene tokom nasilnog gušenja pobune u zemlji.

Borci Libijske prelazne vlade su zarobili i ubili Moamera Gadafija 20. oktobra, u njegovom rodnom gradu Sirti. Predsednik Libijske prelazne vlade, Abdurahim el-Keib, juče je posetio Zintan i objavio da zarobljavanje Seifa al-Islama označava početak novog poglavlja u istoriji zemlje. Libijci su zarobljavanje Seifa al-Islama proslavili pucnjavom u Tripoliju i drugim gradovima.

U juče izdatom saopštenju, američki Državni sekretarijat je istakao da će zarobljavanje Seifa al-Islama i njegovo suđenje biti „još jedan korak dalje od četrdesetogodišnjeg mračnog poglavlja libijske istorije“, koji će pomoći libijskom narodu da ostvari „zasluženu miroljubivu i demokratsku budućnost“. Vašington je takođe zatražio od Libije da sa svim zarobljenicima postupa humano i u skladu sa međunarodnim standardima.

Pripadnici milicije koji su zarobili Seifa al-Islama su saopštili da im je dojavljeno da će on putovati u konvoju pustinjskim putem zapadno od libijskog grada Obarija. Navodi se da su na tom području presreli dva vozila u kojima su identifikovali Seifa al-Islama i zarobili ga bez otpora zajedno sa nekoliko saradnika.

XS
SM
MD
LG