Linkovi

Gadafi na granici prema Alžiru?


Funkcioneri prelaznih vlasti u Libiji navode kako vojska veruje da se bivši lider Moamer Gadafi možda krije u gradu Gadamisu, u blizini granice sa Alžirom

Prelazne vlasti u Libiji tvrde da vojska veruje da se bivši lider Moamer Gadafi možda krije u gradu Gadamisu, u blizini granice sa Alžirom.

Zvaničnici libijskog Nacionalnog prelaznog saveta izrazili su uverenje da je Gadafi pod zaštitom etničkih Tuarega. Bivši lider Libije svojevremeno je podržao ustanak Tuarega u severnom Nigeru, a stotine bivših pobunjenika iz njihovih redova borile su se na njegovoj strani.

Prethodno se verovalo da se Gadafi krije u Bani Validu, jugoistočno od Tripolija, dok se u drugim izveštajima navodilo da se on možda krije na jugu. Bivši predsednik nije viđen od kada su pobunjeničke snage prošlog meseca zauzele Tripoli.

U međuvremenu, u Gadafijevom rodnom mestu Sirti, njegove pristalice i dalje pružaju žestok otpor snagama prelazne vlade, tako da je jedno od poslednjih gadafijevih uporišta - iako opkoljeno - i dalje u rukama Gadafijevih lojalista.

Snage Prelaznog nacionalnog saveta zauzele su luku u tom gradu, ali Gadafijeve pristalice još kontrolišu najveći deo Sirte. NATO je juče saopštio da Gadafijeve snage i dalje ugrožavaju živote oko 200 hiljada civila, uglavnom u gradovima Sirta i Bani Valid.

XS
SM
MD
LG