Linkovi

MKS traži hapšenje Gadafija


LIbijski lider Moamer Gadafi
LIbijski lider Moamer Gadafi

Tužilac Medjunarodnog krivičnog suda, Luis Moreno-Okampo, zatražio je od sudija da izdaju naloge za hapšenje libijskog lidera Moamera Gadafija, jednog od njegovih sinova i šefa obaveštajne službe, pod optužbom za zločine protiv čovečnosti.

Tužilac Moreno-Okampo izjavio je danas u Hagu da je prikupio direktne dokaze da su Moamer Gadafi, njegov sin Saif al-Islam Gadafi i šef obaveštajne službe Libije Abdula al-Sanusi počinili zločine sa ciljem da održe libijskog lidera na vlasti. On je dodao da dokazi pokazuju da je Gadafi lično naredio napade na civile u Libiji od početka brutalnih napada na anti-vladine pobunjenike u februaru.

Glavni tužilac Medjunarodnog krivičnog suda istakao je da će podneti dokument od 74 stranice u kojem će biti iznete optužbe da su libijske snage sistematski napadale sopstveni narod. Sudije će proučiti te dokaze i prihvatiti zahtev za izdavanje naloga za hapšenje ili ga odbaciti tražeći dodatne dokaze. Taj proces bi mogao da potraje nedeljama.

Zamenik ministra inostranih poslova Libije, Halid Kaim, odbacio je navode Medjunarodnog krivičnog suda, nazvavši ih „sumnjivim“.

XS
SM
MD
LG