Linkovi

Stradale desetine izbeglica


Izbeglice iz Libije na italijanskom ostrvu Lampeduza
Izbeglice iz Libije na italijanskom ostrvu Lampeduza

Izbeglice koje pokušavaju da pobegnu od nasilja u Libiji suočavaju se sa opasnostima na otvorenom moru, dok vlasti saopštavaju da su na desetine izgubile živote proteklih dana kada su njihovi brodovi zalutali ili potonuli na uzburkanom moru.

Ujedinjene nacije danas su saopštile da je jedan brod sa 600 izbeglica koje su nastojale da pobegnu iz Libije potonuo u petak nedaleko od obale te zemlje.

Jedan od pravnih savetnika Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Salah Kurdi, izjavio je za Glas Amerike da je brod iz glavnog grada Libije, Tripolija, zaplovio ka Itlaiji kada se nasukao i potonuo. Kurdi je rekao da je mnoge putnike spasla italijanska obalska straža. Nema informacija o broju žrtava.

Kurdi je takodje rekao da je jedan manji brod sa izbeglicama koje su se iz Libije uputile ka Italiji otkriven danas i da je 61 putnik na njemu po svemu sudeći umro tokom putovanja.

U medjuvremenu, NATO je demantovao izveštaje u britanskim dnevnim listovima da je jedan od njegovih nosača aviona u martu ostavio desetine migranata koji su bežali iz Libije da umru u sred Sredozemnog mora.

XS
SM
MD
LG